Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


04 nov 2009

Georganiseerde winkelcriminaliteit kost Europa miljarden

Winkeliers in Europa lijden jaarlijks EUR 7,6 miljard schade door rondtrekkende bendes, waarvan EUR 250 miljoen euro in Nederland. Het gaat om winkeldiefstallen, inbraken en ramkraken gepleegd door vooral Oost-Europese criminelen. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Detailhandel Nederland.

Ruwweg twee typen bendes onderscheidt het onderzoek: Aan de ene kant zijn er criminelen die in korte tijd toeslaan in een bepaald land en vervolgens over de grens verdwijnen. Aan de andere kant zijn er criminelen die ergens een lange periode verblijven. Een nieuwe trend daarbij is dat zij onderdak vinden bij familie en vrienden die zich daar permanent gevestigd hebben.

Het onderzoek doet een aantal aanbevelingen om de bendes op te rollen. Nationale politie- en justitiediensten moeten veel beter samenwerken in de strijd tegen rondtrekkende bendes, waarbij voor organisaties zoals Eurojust en Europol een belangrijke ondersteunende rol is weggelegd. Ook is een Europees strafblad nodig. Dat schrikt potentiële dieven af omdat zij dan van bijvoorbeeld de Nederlandse arbeidsmarkt uitgesloten kunnen worden.