Gemeente Almere

Zonder cultuur geen vitaal stadsleve

04-11-2009

Kustetalage Almere Buiten Opening eerste kunstetalage in het nieuwe winkelcentrum van Almere Buiten

Kunst en cultuur krijgen een prominente plek in het nieuwe centrum van Almere Buiten. Het centrumgebied van het Almeerse stadsdeel maakt op dit moment een ware metamorfose door. Cultuurwethouder Arno Visser opende op woensdag 4 november de eerste fase van de uitbreiding en herontwikkeling van het winkelcentrum. Daarbij werd ook de eerste van vijf nieuwe kunstetalages onthuld. In deze etalages zullen wisselende exposities worden getoond van lokale kunstenaars.

De eerste kunstetalage is gevuld door de Almeerse kunstenaars Mannie Krak, Erik Fakkeldij, Tibor Benkhard en Carmen Richardson. Het kunstwerk verbeeldt op een spannende en interactieve manier de beweging die het centrum van Almere Buiten op dit moment doormaakt. Sensoren in het kunstwerk zorgen ervoor dat het werk in beweging komt wanneer het winkelend publiek er langs loopt. Ontwikkelaar Multivastgoed en Albert Heijn stelden de eerste etalage beschikbaar.

Wethouder Arno Visser is erg blij met de realisatie van de kunstetalage: "Voor de levendigheid en aantrekkelijkheid van het nieuwe centrum zijn kunst en cultuur heel belangrijk. Het zijn voorzieningen die horen bij een stadsdeel met 55.000 inwoners. Zonder cultuur geen vitaal stadsleven." De steeds wisselende exposities zullen 24 uur per dag voor iedereen te bezichtigen zijn. Kunst en publiek komen zo heel dicht bij elkaar. Ook blijft het na sluitingstijd van de winkels aangenaam vertoeven in het nieuwe centrumgebied.

De tweede kunstetalage in Almere Buiten gaat van start in het voorjaar van 2010. De overige drie volgen in de loop van 2010 en in 2011. Het nieuwe centrumgebied wordt verder uitgebreid met circa 26.000 m² aan winkels. Ook is er plek voor horeca, leisure en maatschappelijke voorzieningen. Boven de winkels komen ruim 300 koop- en huurappartementen.