Scholieren gaan voor EU-President

04/11/2009 17:18

Europees Parlement Den Haag

Premier Balkenende laat het land wekenlang naar zijn bedoelingen raden, maar scholieren gaan ervoor om President van de Europese Unie te worden. De vonken vliegen eraf bij het Europees gezelschapsspel Eurocratie. Tony Blair hangt na de eerste ronde al in de touwen en Jean-Claude Juncker heeft zich voor zijn partij opgeofferd, maar de strijd is nog lang niet beslist. Wordt het de Belgische premier Van Rompuy, de Oostenrijkse oud-kanselier Schüssel, onze eigen niet-kandidaat of komt er uiteindelijk een vrouw als eerste EU-President uit de bus?

A vos dés, citoyens Européens! Het Europaspel Eurocratie is bedacht met de bedoeling het Verdrag van Lissabon in de klas uit te leggen. Dat lijkt erg moeilijk, maar het valt reuze mee. Het belangrijkste verschil tussen de werkelijkheid en het spel wordt zelfs in één oogopslag duidelijk. Terwijl in het echt alleen voormalige of huidige regeringsleiders als zodanig benoemd kunnen worden, biedt het Europaspel Eurocratie iedere burger de kans om zelf President van de Europese Unie te worden.

Het Europaspel Eurocratie wordt op donderdag 5 november om 13.00 uur op het Maurick College in Vught gespeeld. In de volgende weken vinden ook spel- en debatteer evenementen op andere Elos-scholen plaats als onderdeel van het educatief project: De EU in 100 woorden. De bedoeling van dit project is om in honderd woorden een heldere omschrijving van de EU te geven. Elke EU-President mag na afloop van het spel zo kort mogelijk zeggen wat de Unie volgens haar/hem eigenlijk is. Het resultaat van hun inspanningen wordt op 13 januari 2010 door honderd scholieren in het Europees Parlement in Brussel aangeboden aan de nieuwe President van de Europese Unie.

Voor nadere inlichtingen:

www.EU100.nl