Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


04 nov 2009

Flexteam Maastricht in actie tegen drugsoverlast

Specialisten op het gebied van handhaving openbare orde, bouw- en woningtoezicht, brandweer en politie van de gemeente Maastricht gaan samen op pad om ernstige drugsoverlast terug te dringen. Op 3 november 2009 kwam het nieuwe flexteam Maastricht voor het eerst in actie tegen drugs- en andere vormen van overlast. Het team gaat voorlopig één keer per week op pad.

Handel in drugs zorgt voor overlast en vormt een ernstige aantasting van het woon- en leefklimaat. Bewoners voelen zich minder veilig in hun buurt door onder andere openlijk drugsgebruik, het aan- en afrijden van drugstoeristen, junks en dealers op straat, stank van wiet en vuilnis en brandgevaar.

Tegen deze vormen van overlast wordt streng opgetreden. In woningen, op straat en in openbare inrichtingen wordt de drugshandel en drugsoverlast aangepakt (volgens toepassing van artikel 13b van de Opiumwet). Daarnaast pakt het Flexteam ook extreme geluidsoverlast, burenoverlast (buurtterreur) en overdadig drankgebruik aan.

Het Flexteam is een kernteam van juridische en andere specialisten binnen de gemeente dat nauw samenwerkt met de regiopolitie Limburg Zuid. Omdat het team samen op pad gaat wordt een pand van top tot teen gescreend op wet- en regelgeving zodat er meteen actie ondernomen kan worden. Denk hierbij aan het sluiten van panden, het opleggen van een boete of het intrekken van een vergunning. Het Flexteam werkt daarnaast samen met partijen zoals het Veiligheidshuis, de GGD, de Sociale Recherche en de vreemdelingenpolitie.