DHV Groep

de volledige persuitnodiging

Superduurzaam drijvend paviljoen krijgt mogelijk BREEAM-label outstanding
Op 12 november wordt het contract getekend voor de bouw van de Autarc; het duurzame, hypermoderne, drijvende, autarkische expo- en kantoorpaviljoen ontworpen door Paul de Ruiter. De plechtigheid vindt plaats tijdens een perslunch waarvoor u van harte bent uitgenodigd. Tijdens die gelegenheid presenteren de Autarc-partners, waaronder William Hartman van DHV, hun innovatieve duurzame oplossingen voor autarkie en het pre-assessment BREEAM outstanding.

Het behalen van het outstanding-label zou een absolute Nederlandse primeur betekenen.
Paul de Ruiter, initiator Syto Goslinga en de CEO's van de partnerbedrijven staan u daarnaast graag persoonlijk te woord. De perslunch (12.00-14.00 uur) vindt plaats bij architectenbureau Paul de Ruiter in Amsterdam.

Een van de innovaties die aandacht verdient, is de brandstofcel die dienst doet als mini-WKK. De overige elektriciteit wordt opgewekt met PV-panelen die zijn geïntegreerd in het platte dak. Samen met de zonnecollectoren en een kleine windturbine leveren ze meer dan voldoende energie. De Autarc mikt daarnaast op eigen kleinschalige waterstofproductie, -opslag en gebruik. De realisatie daarvan zou een wereldprimeur betekenen.

Voor de verwarming en koeling wordt gebruik gemaakt van warmte-uitwisseling met het oppervlaktewater.

Het ontwerp van Paul de Ruiter laat zien hoe mooi en comfortabel milieuvriendelijk bouwen kan zijn. Aan de buitenkant bepalen ranke vormen, lichte materialen en grote glasvlakken het beeld. De binnenkant heeft net zo'n strakke vormgeving, maar is uitgevoerd in materialen met een warmere uitstraling. De entreegevel is voorzien van een gaasachtige tweede huid van strekmetaal met led-verlichting zodat de gevel als beeldscherm kan dienen.

De Autarc is een remedie tegen zowel de oorzaken als de gevolgen van de klimaatverandering. De oorzaken worden onder meer bestreden door geheel in de eigen energiebehoefte te voorzien en door tal van duurzame oplossingen te promoten. Op de gevolgen wordt ingespeeld door drijvend te bouwen, meegaand met het stijgende water, flood proof. Dit maakt het bouwen in waterbuffergebieden of zelfs buitendijks mogelijk.

Samenvattend, stelt het bouwteam dat de Autarc een icoon van duurzame architectuur is en een showcase van innovaties. De Autarc verlegt de grenzen door volledig in zijn eigen energie- en waterbehoefte te voorzien. Hij heeft dus geen gas, water, stroom of riolering nodig.

Voor de totstandkoming van de Autarc is de kopgroep van de Nederlandse bouw op duurzaamheidgebied bijeengebracht. Architectenbureau Paul de Ruiter dat een lang trackrecord heeft op het gebied van duurzame architectuur. Deerns Raadgevend Ingenieurs die het autarkisch concept ontwikkelde en installatietechnisch uitdacht. DHV B.V. voor het projectmanagement. Ballast Nedam en TBI techniek die verantwoordelijk zijn voor de bouwkundige en installatietechnische uitontwikkeling en realisatie. Verosol voor de innovatieve energiebesparende zonwering. FacilityLinQ voor de duurzame designinrichting. En ten slotte De Bouwer & Partners die het initiatief tot de Autarc nam, het consortium bijeenbracht en tot partnership verenigde.