Nederlandse Taalunie

Drie ongemakkelijk makende teksten voor Taalunie Toneelschrijfprijs 2009

Den Haag, 4 november 2009

'We hebben een breed palet aan teksten beoordeeld. Wat opviel, is dat er zulke goede dialogen geschreven worden. Uiteindelijk hebben we gekozen voor drie teksten die ons in het hart raken en waar we ongemakkelijk van worden.' Dat verklaarde de jury van de Taalunie Toneelschrijfprijs bij de bekendmaking van de genomineerde teksten voor de editie 2009.

De kandidaten voor de prijs, met een waarde van EUR 10.000 zijn:


* Stijn Devillé met Hitler is dood

* Peter De Graef met Zoals de dingen gaan
* Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels met The Broken Circle Breakdown featuring The Cover-ups of Alabama

De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de uitreiking op 30 november in het stadhuis van Antwerpen. Het wordt een gevarieerde avond met onder meer de Taalunie Toneellezing door Jan Lauwers, fragmenten uit de genomineerde stukken en interviews met de genomineerden door Luc Janssen.

Voor het eerst lezen dit jaar studenten van drie theateropleidingen (Universiteit Antwerpen, UGent en HKU Utrecht) de genomineerde teksten. Zij kiezen hun eigen winnaar.

De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs bestaat uit dramaturg en redacteur Cecile Brommer, actrice Chris Thys en regisseur Erik Whien.

De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de schrijver(s) van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. Met deze onderscheiding wil de Nederlandse Taalunie de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneel stimuleren. De Taalunie organiseert de uitreiking samen met Schrijverspodium, het Vlaams Fonds voor de Letteren, Theater Instituut Nederland en de Stad Antwerpen.

Uitreiking Taalunie Toneelschrijfprijs: 30 november 2009 om 20 uur, in het Stadhuis van Antwerpen (Schoon Verdiep). Toegang gratis. Gelieve uw komst vooraf te melden bij Els Steegmans.
Studenten debatteren met genomineerden op 30 november om 18 uur, zelfde locatie. Indien u deze gesprekken wil bijwonen, kunt u zich aanmelden bij Els Steegmans.

---

De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal en letteren en het onderwijs in en van het Nederlands. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende manier kunnen gebruiken. Meer informatie over de Taalunie is te vinden op www.taalunieversum.org.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Liesbet Vannyvel, info@taalunie.org, telefoon + 31 70 346 95 48.

Het reglement van de Toneelschrijfprijs en een lijst met vorige winnaars en alle voorgaande juryrapporten is te vinden op www.taalunieversum.org/literatuur/taalunie_toneelschrijfprijs .