Vereniging van Recreatieondernemers Nederland

âConvenant Heel de Heuvelrug 2009â door ruim 20 partners ondertekend

Op 4 november hebben ruim 20 partners van Programmabureau Heel de Heuvelrug in Soesterberg het âConvenant Heel de Heuvelrug 2009â ondertekend. Met de ondertekening geven partners aan de ambities van de gebiedsvisie Heel de Heuvelrug te onderschrijven. Tevens zeggen zij toe de Heuvelrug een kwaliteitsimpuls te willen geven en projecten aan te dragen om zo de gestelde ambities uit te voeren. Hiermee wordt de kwaliteit van de Heuvelrug verbeterd.

Daarom Heel de Heuvelrug!
Eén Heuvelrug, van Gooimeer tot Grebbeberg. Dat is de ambitie voor alle partners. Een eenheid uniek in haar soort. De uitdaging bij het ontwikkelen van Heel de Heuvelrug als regio is om de samenhangende diversiteit te laten zien. De verschillende cultuurhistorische verhaallijnen met elkaar verbinden en tegelijkertijd de diverse identiteiten versterken. Een uniek en samenhangend palet waarbinnen prachtige kleuren te ontdekken zijn.
De gebiedsvisie Heel de Heuvelrug is geschreven om te komen tot goede, wel overwogen keuzes voor het gebied. Zo kan gewerkt worden aan concrete projecten die de kwaliteit van het gebied daadwerkelijk vergroten. De eerste projecten passend binnen deze visie zullen in 2010 worden gestart. U kunt deze volgen op: www.heeldeheuvelrug.nl.

Natuur en recreatie gaan prima samen op de Heuvelrug De gebiedsvisie Heel de Heuvelrug schetst een streefbeeld voor 2025. Hierin staan prioriteiten in de ontwikkeling van de Heuvelrug voor de komende jaren. Zo staat beschreven waar stille gebieden worden gecreëerd, maar ook waar het levendig mag zijn. Voor het eerst is vastgelegd dat natuur en recreatie prima samen kunnen gaan, mits een goede zonering wordt doorgevoerd.
De ambities die verwoord worden in deze visie liegen er niet om. Heel de Heuvelrug is in 2025 te ervaren als een samenhangende eenheid, zowel voor natuur als voor de mens. Wonen in het groen, afwisseling, uitgestrektheid en romantiek zijn de kernwoorden voor het ware âHeuvelruggevoelâ. Doorgaande routenetwerken, zichtlijnen in het landschap en uitzichtpunten op strategische locaties zorgen ervoor dat iedereen de uitgestrektheid en het reliëf van de Heuvelrug kan beleven.

Poorten tot de Heuvelrug
Er is een gezamenlijke keuze gemaakt voor poorten en groene entrees op de Heuvelrug. De toekomstige poorten tot de Heuvelrug zijn bijvoorbeeld Kwintelooyen (onder Veenendaal), vliegbasis Soesterberg, Paleis Soestdijk en Kasteel Groeneveld. De bezoeker kan hier de Heuvelrug ontdekken en verkennen. Of het nu gaat om amusement, interesse, vervoering of toewijding: de natuurgerichte en cultuurbewuste recreant kan zijn hart ophalen op de Heuvelrug.

De Heuvelrug is het op één na grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Jaarlijks brengen 21 miljoen mensen een bezoek aan dit gebied. Naar verwachting neemt dit aantal tot 2025 nog toe met 10 â 20%. Om recreatie, samen met natuur en cultuurhistorie, in goede banen te leiden zijn de handen ineen geslagen. Dit is van grote betekenis voor de aanwezige natuur, cultuurhistorie en voor het welzijn van mensen (die er wonen, werken en recreëren).

04 november 2009