Gemeente Venlo


Persbericht

Datum 4 november 2009 Nr. 193

Venlo verkoopt automatisch 'Ja'
Dienstverlening verbeterd voor 23 vergunningen

Volgend jaar wordt een groot aantal vergunningen in Venlo bij termijnoverschrijding in beginsel automatisch verleend. Ondernemers of burgers die bijvoorbeeld een parkeervergunning aanvragen, krijgen binnen een vaste termijn een besluit. Hoort men niets, dan is de vergunning automatisch verleend.

"Dit betekent een heel grote stap voorwaarts in onze dienstverlening," legt burgemeester Bruls uit. "Burgers en bedrijven weten veel sneller waar ze aan toe zijn. En de gemeente blijft als organisatie scherp."
Het college stelt concreet voor om bij een twintigtal vergunningen en ontheffingen, voortaan uit te gaan van het beginsel 'Wie zwijgt, stemt toe.' Hiermee loopt men vooruit op landelijke regelgeving die waarschijnlijk in 2012 van kracht wordt.

"Doel van het beleid is de overheid te dwingen sneller te besluiten," stelt wethouder Mark Verheijen (Deregulering). "Burgers of ondernemers mogen niet de dupe worden van vertraging." Voorjaar 2010 moet de maatregel in Venlo al ingaan. Inmiddels is begonnen met het aanpassen van de nodige verordeningen en beleidsregels.

Enkele vergunningen blijven buiten de regeling van 'wie zwijgt stemt toe'. Bij grote evenementen en zaken als een horecavergunning, goktenten, sexinrichtingen of een uitritvergunning zijn de openbare orde en veiligheid of de verkeersveiligheid in het geding. Automatisch verlenen zou dan in strijd zijn met het algemeen belang.

­ EINDE PERSBERICHT ­

Achtergrondinformatie
De zogeheten 'lex silencio positivo' past in rijks- en Europees beleid om de dienstverlening te verbeteren en de regeldruk te verminderen. De Vereniging voor Nederlandse Gemeenten heeft de afgelopen drie jaar veel voorbereidend werk verricht. In het project Minder Regels Meer Service werken verder samen de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, Economische Zaken, Financiën en Justitie.

Venlo past dit beleid als een van de eerste gemeenten toe op 23 vergunningen en ontheffingen.
Bij de vergunningen gaat het om de parkeervergunning; kapvergunning; monumentenvergunning; collectevergunning; ventvergunning; uitstallingvergunning; reclamevergunningen; marktstandplaatsvergunning; standplaatsvergunning afzonderlijke kramen; (object)vergunning; vergunning voorwerpen op of aan het water; vergunningen en ontheffingen binnen de beheerverordening begraaf.

1




Persbericht

Daarnaast worden aangepast de ontheffingen voor de verboden op het uitvliegen van duiven; houden van bijen; veroorzaken van geluidhinder; kamperen buiten kampeerterreinen; aantasten groenvoorziening door voertuigen; betreden plantsoenen; verkeer in natuurgebieden en vuur stoken. Hetzelfde geldt voor de ontheffing van de winkeltijdenwet; van de beperking verspreiding gedrukte stukken en diverse parkeerverboden.


2