Gemeente Venlo


Persbericht
Datum 4 november 2009 Nr. 194

Venlo houdt verkiezingsonderzoek

Wat houdt kiezers bezig? Hoe tevreden of ontevreden zijn ze over de regering in Den Haag en over het gemeentebestuur? Gaat men stemmen of juist niet, en zo ja op welke partij? Dit type vragen komt aan de orde in een verkiezingsonderzoek dat de gemeente Venlo houdt rond de verkiezingen van 18 november aanstaande.

"Kiezers lijken meer dan ooit op drift te zijn en hebben altijd gelijk," legt burgemeester Bruls uit. Welke motieven liggen aan stemgedrag ten grondslag? Spelen vooral nationale of lokale overwegingen een rol? En waarom gaan mensen überhaupt stemmen? Dit is een uniek onderzoek, de uitkomsten zijn alleen op Venlo van toepassing. Daarnaast houdt Venlo jaarlijks een stadspeiling en daaruit blijkt over de hele linie dat mensen goed te spreken zijn over de dienstverlening van de gemeente. De komende verkiezingen bieden een mooie gelegenheid om de spreekwoordelijke kloof tussen kiezers en gekozenen te verkennen."

Het onderzoek heeft de vorm van een panelonderzoek. Kort voor de verkiezingen en kort erna, worden grotendeels identieke vragenlijsten voorgelegd aan een representatieve groep burgers van 18 jaar en ouder. De peilingen vinden plaats in Venlo en in Arcen en Velden, met het oog op de nieuwe gemeente. Vanaf 3 november worden 2.750 schriftelijke vragenlijsten verstuurd, evenredig verdeeld over beide gemeenten. De mensen die deze lijst invullen, worden kort na de verkiezingen opnieuw benaderd. Zo kunnen de antwoorden worden vergeleken.

Het onderzoek wordt begeleid door professor Joop van Holsteijn van de Rijksuniversiteit Leiden. Hij is hoogleraar Kiezersonderzoek aan het departement Politieke Wetenschappen. Hij is gepromoveerd op verkiezingen en stemgedrag en won in 1995 de jaarprijs politicologie.

De nieuwe raad kan met de uitkomsten zijn voordeel doen. Belangrijke thema's kunnen worden opgepakt door de partijen. Eventueel kan nieuw beleid worden geformuleerd. De gemeente kan ook de wijze van communiceren onder de loep nemen. In elk geval ontstaat meer inzicht in de beweegredenen van kiezers.


- EINDE PERSBERICHT -


1