Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

dinsdag 13 oktober 2009

T_Visionarium OPEN CITY - unieke 360º 3D installatie eenmalig in Nederland

Beleef Eeuw van de Stad driedimensionaal van 5 t/m 22 november

Op woensdag 4 november beleeft T_Visionarium OPEN CITY zijn wereldpremière in de Zuiderkerk te Amsterdam. T_Visionarium OPEN CITY is een installatie over een eeuw verstedelijking, waarin documentaires, reportages en interviews op een vernieuwende manier en driedimensionaal worden aangeboden. De 360º installatie van 5 meter hoog en 10 meter doorsnee, biedt bezoekers een spectaculaire, nieuwe filmervaring en de mogelijkheid om zelf door het materiaal te browsen en het te remixen. T_Visionarium Open City is van 5 tot en met 22 november eenmalig in Nederland te zien.

T_Visionarium is een innovatieve interface, ontwikkeld door Jeffrey Shaw van het iCinema Research Centre Peter Weibel van het Zentrum für Kunst und Medien in Karlsruhe. Shaw (1944) is onderzoeker en kunstenaar en staat internationaal bekend als baanbrekend pionier op het gebied van nieuwe media. Sinds 2003 is hij directeur van het iCinema Research Centre, verbonden aan de University of New South Wales in Sydney, Australië.

Tot nu toe is T_Visionarium alleen te zien geweest in Spanje en Frankrijk met Australische tv-fragmenten als 'content'. Het project T_Visionarium OPEN CITY is een volgende stap in de ontwikkeling van deze interface, in nauwe samenwerking met het onderzoekscentrum iCinema, door de thematische invulling van de audiovisuele database rond het thema 'stad' en door de toevoeging van een uitgebreid trefwoordenregister.

T_Visionarium OPEN CITY is een initiatief van VPRO's Eeuw van de Stad in samenwerking met de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR): Open City: Designing Coexistence, het International Documentary Film Festival Amsterdam, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Beelden voor de Toekomst en het iCinema Research Centre.

Het bevat onder andere beeldmateriaal uit het rijke archief van de VPRO en het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, The One Minutes Foundation en Holland Doc 24.

Projectleiding: Bregtje van der Haak en Sara Kolster Producer: Janneke van de Kerkhof

T_Visionarium OPEN CITY is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van de Mondriaan Stichting, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het MediaFonds.

www.eeuwvandestad.nl/tvisionarium

Locatie: Zuiderkerk, Zuiderkerkhof 72, 1011 WB Amsterdam Data: van 5 tot en met 22 november dagelijks gratis toegankelijk van 10.00 tot 21.00 uur (en van 19 tot en met 22 november tot 22.00 uur). Opening: woensdag 4 november van 18.00 tot 21.00 uur

EINDE PERSBERICHT -