Zeehondencreche Pieterburen

Toestroom doodzieke zeehonden houdt aan

Het blijft maar doorgaan: meldingen van doodziek over het strand kruipende zeehonden. Vandaag, dinsdag 3 november, werden er niet minder dan tien zieke zeehonden naar de crèche in Pieterburen gebracht. In het afgelopen weekeinde vijf. Van Terschelling, Vlieland, Ameland, Schiermonnikoog en langs de Noordzeekust... Dat brengt het totale aantal zware longwormpatiënten op meer dan 100; ruim twee keer zoveel als in dezelfde periode van het vorige jaar, en toen maakten we ons al ongerust over de toename.
Vreselijk benauwd
Vreselijk benauwd 2
Eén ding hebben al deze jonge zeehonden gemeen: ze hebben het zo vreselijk benauwd. Hun longen functioneren amper door zich een weg daardoorheen vretende parasieten.
Schokkend beeld
Bij sectie op een aantal gestorven dieren kon de doodsoorzaak gemakkelijk worden vastgesteld: ze waren gestikt doordat hun luchtpijp geheel was afgesloten door proppen wormen...
Topbelasting voor alle zeehondenverzorgsters
Ieder van deze doodzieke zeehonden heeft een aparte behandeling nodig. Medicatie tegen die afschuwelijke longwormen, tegen de benauwdheid. Voortdurende controle, veel kleine porties voeding per dag. Dat betekent een topbelasting voor alle zeehondenverzorgsters, die in wisselende teams dagelijks van 's-morgens heel vroeg tot 's-avonds heel laat aan het werk zijn.
Vrijwilligers zetten zich in om extra bassins en ligplaatsen te maken. Onze wetenschappers zetten alle zeilen bij om meer te weten te komen over de oorzaak.

03-11-2009 Bron: Zeehondencrèche Lenie 't Hart

sms ZEEHOND aan naar 5757!