Gemeente Eersel


Maandthema GGD Brabant-Zuidoost november 2009 borstkanker

Wat is kanker?

Alle verschillende soorten kanker hebben één gemeenschappelijk kenmerk: ongeremde deling van lichaamscellen. Nieuwe cellen in ons lichaam ontstaan door celdeling. Gewoonlijk regelt het lichaam deze deling van cellen goed. Tijdens ons leven staan lichaamscellen bloot aan allerlei schadelijke invloeden. Een cel kan zich hierdoor overmatig gaan delen en ontstaat er een gezwel of tumor. Alleen bij een kwaadaardige tumor is er sprake van kanker. Een kwaadaardige tumor kan omliggende weefsels en organen opzij drukken, en er in binnen groeien. De kankercellen kunnen via het bloed en/of de lymfe elders in het lichaam terecht komen en uitzaaiingen veroorzaken.Â

Symptomen van borstkanker

Borstkanker is bij vrouwen de meest voorkomende vorm van kanker. In ons land heeft een vrouw een kans van één op negen om gedurende haar leven borstkanker te krijgen. Bepaalde veranderingen in de borst kunnen wijzen op borstkanker. De meest voorkomende verandering is een knobbeltje, vaak een plekje in de borst dat iets stugger of harder aanvoelt dan de rest van het weefsel.

Borstkanker kan ook vroegtijdig ontdekt worden bij het twee jaarlijks bevolkingsonderzoek. Â

Â

Risicofactoren

Duidelijk aanwijsbare oorzaken van borstkanker zijn nog niet aan te geven. Wel is bekend dat sommige vrouwen een groter risico hebben om het te krijgen dan andere vrouwen. Bijvoorbeeld vrouwen met een erfelijke aanleg voor borstkanker: Meestal zijn er verschillende directe bloedverwanten in verschillende generaties die borstkanker hebben gehad of vrouwen die eerder borstkanker hebben gehad.

Vrouwen die eerder voor bepaalde typen goedaardige borstafwijkingen zijn behandeld.

Â

Onderzoek en behandeling

Bij een voelbare of zichtbare verandering in de borst kan de huisarts u verwijzen naar een chirurg of een speciale polikliniek. Sommige ziekenhuizen noemen dit een Borstcentrum, anderen een Mammacentrum of Mammapoli. Alle ziekenhuizen in de stad en ook in de regio hebben zoân centrum. Het in een vroeg stadium ontdekken van borstkanker vergroot de kans op een succesvolle behandeling.

Â

Meer informatie nodig ?

Meer informatie over dit onderwerp vindt u op of tel. 0880031244.