Raad van State


woensdag 4 november 2009
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Den Haag om maatregelen te treffen tegen het gebruik van een aantal panden aan de Zeestraat als schoolgebouw. Het Luzac College maakt gebruik van deze panden. Het gebruik is in strijd met het bestemmingsplan. Een aantal omwonenden ondervindt geluidsoverlast van pratende en lachende leerlingen op de achterplaats van het schoolgebouw. Het gemeentebestuur erkent dat het bestemmingsplan wordt overtreden, maar is desondanks niet daadwerkelijk tot handhavend optreden overgegaan. Volgens het college is er namelijk 'zicht op legalisatie', omdat hij van plan is een vrijstelling te verlenen voor het gebruik als schoolgebouw. De vrijstelling is volgens het gemeentebestuur mogelijk, omdat aan de geluidsnormen wordt voldaan. De rechtbank in Den Haag heeft in februari 2009 een eerder beroep van de omwonenden ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200902465/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.
Zitting over de boete die de minister van SZW op grond van de Wet arbeid Vreemdelingen (Wav) heeft opgelegd aan het bedrijf Interpool in Haaren. De minister heeft een boete van EUR 104.500,00 opgelegd omdat bij een controle in een golfkartonfabriek is geconstateerd dat er elf Polen aan het werk waren zonder dat zij in het bezit waren van een tewerkstellingsvergunning. Ook had het bedrijf geen kopieën van de identiteitsbewijzen van de Polen in zijn administratie bewaard. Interpool betoogt dat hij geen werkgever van de Polen is. Daarom had er geen boete aan hem mogen worden opgelegd, aldus het bedrijf. De rechtbank in 's-Hertogenbosch heeft in februari 2009 geoordeeld dat de boete gematigd moet worden vanwege de lange duur van de procedure. Het bedrijf vindt dat de rechtbank ook had moeten oordelen dat de boete niet aan hem opgelegd mocht worden. Daarom komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200902160/1)
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Texel om een vrijstelling en een bouwvergunning te verlenen voor het veranderen van een carport in een excursiehut. Het gaat om een carport aan het Oude Dijkje in De Koog. De carport staat in de beeldentuin bij dat perceel en wordt gebruikt voor het geven van workshops. De rechtbank in Alkmaar heeft in november 2008 geoordeeld dat voor het realiseren van de excursiehut een vrijstelling nodig is. Verder had naar haar oordeel niet het gemeentebestuur, maar de gemeenteraad van Texel moeten beslissen of de vrijstelling kon worden verleend. Dit zou volgen uit een delegatiebesluit van de gemeente. De eigenaar van de carport komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep. Volgens de man had de rechtbank moeten oordelen dat de 'lichtere' vrijstellingsprocedure kan worden gevolgd en dat de gemeente hem de vrijstelling had moeten verlenen. (zaaknummer 200809279/1)