Gemeente Doetinchem

Eén centraal punt voor melden van discriminatie

Met de invoering van de Wet gemeentelijke
antidiscriminatievoorzieningen kan iedere inwoner in de eigen gemeente discriminatie melden. Inwoners kunnen hun klachten telefonisch of per e-mail melden bij het antidiscriminatiepunt. In de gemeente Doetinchem is deze taak ondergebracht bij Art. 1 Noord Oost Gelderland.

De klachten over discriminatie of ongelijke behandeling kunnen op diverse gronden betrekking hebben, waaronder levensovertuiging, godsdienst, etniciteit, seksuele gerichtheid, geslacht, handicap of leeftijd. Je kunt hierbij denken aan: afwijzing van een stageplaats vanwege het dragen van een hoofddoekje; niet mogen deelnemen aan een opleiding omdat je in een rolstoel zit of ontslagen worden omdat je homo bent. De afhandeling en registratie van deze meldingen gebeurt door Art. 1 Noord Oost Gelderland, waarbij nauw wordt samengewerkt met gemeente, politie en het Openbaar Ministerie.

Overigens is de antidiscriminatievoorziening bij Art. 1 Noord Oost Gelderland niet nieuw voor Doetinchem. In opdracht van de provincie Gelderland is in 2007 al gestart met de afhandeling en registratie van meldingen. Art. 1 Noord Oost Gelderland doet dit voor alle 22 gemeenten in de politieregio Noord en Oost Gelderland.

Het meldpunt Art. 1 Noord Oost Gelderland is voor klachten over ongelijke behandeling of discriminatie is bereikbaar via tel. (0900) 23 54 354 of e-mail info@art1no-gelderland.nl. Daarnaast is er een regionaal fysiek meldpunt in Terborg. Dit is voor meldingen uit de regio, waaronder de gemeente Doetinchem ook valt. Dit meldpunt is te vinden in het buurthuis Kameleon, Walstraat 24, 7061 CB Terborg.