Gemeente Achtkarspelen

Gezamenlijk persbericht namens de gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen

Burgum/Buitenpost, 4 november 2009

Intentieverklaring samenwerking Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen Strategisch partnerschap met belang van de burger centraal

De colleges van burgemeester en wethouders van Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel hebben een intentieverklaring opgesteld voor de samenwerking tussen beide gemeenten. De intentieverklaring wordt voorgelegd aan de gemeenteraden. Daarmee worden de gemeenteraden gevraagd hun vertrouwen uit te spreken voor de samenwerking en in te stemmen met de doelstellingen.

Belang burger centraal
Bij de samenwerking tussen Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen staat het belang van de burger centraal. Het partnerschap moet zich vertalen in meer efficiëntie en effectiviteit, waardoor op termijn een kostenbesparing gerealiseerd kan worden. Daarnaast staat de kwaliteit van de dienstverlening in de samenwerking centaal.

Samenwerken
In de intentieverklaring genoemde 'strategisch partnerschap' betekend dat de gemeente bij voorkeur met elkaar willen samenwerken bij een aantal taken. Binnen bepaalde bestaande en nieuwe taken wordt eerst onderzocht of deze gezamenlijk kunnen opgepakt worden.

Gemeenteraden
De intentieverklaring wordt aan de gemeenteraden voorgelegd op 19 november (Achtkarspelen) en 26 november (Tytsjerksteradiel). De colleges van b. en w. presenteren aan de gemeenteraden in de eerste helft van 2010 een voorstel met concrete onderwerpen die zich lenen voor het strategisch partnerschap. Dit zijn uitvoerende gemeentelijk taken waarbij snel winst door samenwerking valt te behalen. Daarnaast starten de gemeenten in de loop van 2010 een onderzoek naar mogelijkheden om samen beleid te ontwikkelen.


----------