Philips

Persbericht

4 november 2009

Philips en Achmea Zorg investeren in vergroten zelfredzaamheid patiënten

Zeist, Nederland - Koninklijke Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) en de divisie Zorg van Achmea gaan investeren in de ontwikkeling van vernieuwende zorgoplossingen die de zelfredzaamheid van chronisch patiënten vergroten, zodat hun kwaliteit van leven toeneemt en minder ziekenhuisbezoek nodig is. De samenwerkingsovereenkomst, die vandaag wordt ondertekend, heeft een looptijd van vijf jaar.

Het aantal mensen dat kampt met een chronisch aandoening zal de komende jaren sterk stijgen. Zo verwacht het RIVM dat alleen al het aantal mensen met diabetes tot 2025 met ruim 70% stijgt tot ongeveer een miljoen . Dit zet het huidige gezondheidszorgsysteem onder druk. Los van de financiële consequenties zal het steeds moeilijker worden mensen te vinden om zorg te verlenen. Door telezorgoplossingen neemt de zelfredzaamheid van mensen toe en zal de kwaliteit en efficiëntie van de zorg verbeteren.

Philips en Achmea zijn van mening dat zij vanuit hun eigen kennis- en expertisegebieden elkaar uitstekend aanvullen voor het optimaliseren van zorgpaden en realiseren zich dat in dit initiatief de behoeften van de patiënten en de zorgverleners centraal dienen te staan. Deze groepen zullen dan ook actief bij dit initiatief worden betrokken.

"We willen zorgen dat mensen met een chronische ziekte zo veel mogelijk zelf het heft in handen houden, zodat hun kwaliteit van leven wordt vergroot. Niet alleen is dit aangenamer voor henzelf, hiermee kunnen de kosten beheerst worden doordat minder ziekenhuisbezoek nodig is. Op de langere termijn verwachten we zelfs kostenverlaging wat de premie ten goede komt," aldus Roelof Konterman, voorzitter van de directie van Achmea Zorg.

"Telezorg draagt eraan bij dat mensen met een chronische aandoening na behandeling sneller het ziekenhuis kunnen verlaten en kunnen rekenen op een goede en stimulerende begeleiding thuis. Philips is al meer dan een eeuw een vertrouwd merk bij mensen thuis én in het ziekenhuis. Op grond van deze unieke combinatie van expertise zijn wij als geen ander bedrijf in staat zorg op afstand op een goede manier invulling te geven," aldus Hans Bossink, CEO van Philips Healthcare Benelux.

Philips en Achmea Zorg werken al langer samen. In 2006 vond men elkaar in de Hartmotief-studie, waarin de mogelijkheden van een grotere mate van zelfmanagement door hartfalenpatiënten werden verkend. Na succesvolle resultaten werd in 2007 het Philips Motiva thuiszorgsysteem op de Nederlandse markt geïntroduceerd. Inmiddels is dit telezorgsysteem voor 10% van de Nederlandse ziekenhuisorganisaties een volwaardig onderdeel van de behandeling door cardiologen en verpleegkundigen.

Met de samenwerking zet Philips een nieuwe stap om haar ambities op het gebied van medische zorg thuis te verwezenlijken.

Meer informatie vindt u op:
http://www.philips.nl/about/news/press/20091104_zelfredzaamheid_patienten.page



Philips