Gemeente Stadskanaal

Raadsvergadering

De gemeenteraad vergadert op maandag 9 november 2009. De vergadering begint om 19.30 uur en vindt plaats in de raadzaal. U wordt van harte uitgenodigd om de vergadering van de raad te bezoeken.

Agenda

Besluitvorming met debat:

* Najaarsnota 2009

* Begroting 2010 en Nota Beleidsprioriteiten 2010

De vergaderstukken liggen ter inzage in het publieksbureau in het gemeentehuis en u kunt deze bekijken en/of downloaden bij Agenda raadsvergadering 9 november 2009.

Inspreken tijdens de vergadering is mogelijk bij alle agendapunten. U kunt dit melden bij de griffie, E griffie@stadskanaal.nl of T (0599) 631 409, tot één uur voor aanvang van de vergadering. Inspreken is uw mening geven over het onderwerp, als uw belangen of de belangen van uw organisatie in het geding zijn.

Uitnodiging inloopbijeenkomst Mussel

Zaterdag 14 november houdt Lefier open huis in de nieuwe woningen aan de Molenstraat nr. 17 en 19. Zij biedt belangstellenden de mogelijkheid om een kijkje in de nieuwe levensloopgeschikte woningen te nemen.

Plan Klamer

Tijdens dit open huis is de gemeente aanwezig met een presentatie van het Plan Klamer. In Plan Klamer worden vrije kavels uitgegeven voor het landschapsversterkend wonen in het gebied, hoek Musselweg/Molenstraat.

Uitbreiding speelterrein

Ook Plaatselijk Belang Mussel is aanwezig met een presentatie over de uitbreiding van het huidige speelterrein aan de Molenstraat. De leden van de werkgroep Spelen laten hun inmiddels vergevorderde plannen zien.

U bent van harte welkom op zaterdag 14 november van 13.00 tot 16.00 uur in de woningen Molenstraat 17 en 19 in Mussel.

Bekendmakingen

Intrekking Verordening vergoeding godsdienst- of levensbeschouwelijk vormingsonderwijs Stadskanaal

2001 Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend, dat de gemeenteraad in de vergadering van 26 oktober 2009 de Verordening vergoeding godsdienst- of levensbeschouwelijk vormingsonderwijs Stadskanaal 2001 heeft ingetrokken. Deze verordening wordt ingetrokken acht dagen na bekendmaking dus op 12 november 2009.

Subsidieregeling ten behoeve van het inzamelen van oud papier

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend, dat de gemeenteraad in de vergadering van 26 oktober 2009 de Subsidieregeling ten behoeve van het inzamelen van oud papier heeft vastgesteld. Deze subsidieregeling treedt in werking acht dagen na deze bekendmaking, dus op 12 november 2009.

De Subsidieregeling ten behoeve van het inzamelen van oud papier, die is vastgesteld bij raadsbesluit van 29 juni 1992, wordt met ingang van 12 november 2009 ingetrokken. De regeling ligt gedurende zes weken voor iedereen ter inzage in het publieksbureau in het gemeentehuis. U kunt de subsidieregeling ten behoeve van het inzamelen van oud papier ook bekijken op onze digitale regelingenbank.

Verordening langdurigheidstoeslag Wet werk en bijstand gemeente Stadskanaal

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend, dat de gemeenteraad in de vergadering van 26 oktober 2009, de Verordening langdurigheidstoeslag Wet werk en bijstand gemeente Stadskanaal heeft vastgesteld. Deze verordening treedt in werking acht dagen na deze bekendmaking, dus op 12 november 2009 en werkt terug tot 1 januari 2009.

De verordening ligt gedurende zes weken voor iedereen ter inzage in het publieksbureau in het gemeentehuis. U kunt de verordening langdurigheidstoeslag Wet werk en bijstand ook bekijken op onze digitale regelingenbank.

Bladkorven

De komende weken worden de bladkorven geplaatst. De bladkorven komen op dezelfde plek te staan als vorig jaar. Dit zijn met name de plekken waar veel overlast is van bladafval van gemeentelijke bomen in particuliere tuinen. Het kan zo zijn dat bij u in de straat de korven later worden geplaatst. In verband met een tekort aan korven worden er na verloop van tijd korven verplaatst. Waar bomen staan die vroeg blad laten vallen (bijvoorbeeld berken) wordt de korf eerst geplaatst en daarna op plekken waar bomen staan die hun blad later laten vallen (bijvoorbeeld eiken).

Hoe werkt het?

De korven worden verdeeld over de straat en geplaatst op plekken waar de vrachtauto gemakkelijk bij kan komen om ze leeg te halen. De korven worden iedere week geleegd op maandag met een mogelijke uitloop op dinsdag, als er veel bladafval is. Er mag alleen blad in, dus geen takken, afval, onkruid enzovoort. Wordt er afval in gegooid wat er niet in thuishoort dan wordt de korf verwijderd.

Wat vindt u van Stadskanaal?

Deze week ontvangen ruim 6800 inwoners een brief van de gemeente in de bus. Met deze brief worden de inwoners uitgenodigd om mee te doen aan de gemeentemonitor. De gemeentemonitor is een enquête waarin uw mening wordt gevraagd over het leven en wonen in onze gemeente.

De reden

Het gemeentebestuur wil graag weten hoe tevreden u bent over de taken die de gemeente uitvoert. Voor het bedenken van nieuwe plannen vinden wij het heel belangrijk om uw mening te horen. Zo zijn er vragen over speelplekken, verkeersgedrag en geluidsoverlast in de uw buurt, maar ook over hoe u als buren met elkaar omgaat

De uitkomsten

Met de uitkomsten van de gemeentemonitor wil het gemeentebestuur haar beleid beter afstemmen op uw wensen. Het is daarom erg belangrijk dat voldoende inwoners de enquête invullen. De uitkomsten van de gemeentemonitor worden omstreeks maart 2010 verwacht.

Krijgt u de brief thuis, doe dan mee met het onderzoek!

Informatiebijeenkomst natuurontwikkelingsproject Ellersinghuizerveld

Op donderdagavond 5 november 2009 presenteert projectgroep Ecologische Hoofdstructuur (EHS) Westerwolde het definitief ontwerp van het natuurontwikkelingsproject `Ellersinghuizerveld'. Bewoners en andere belangstellenden zijn van harte welkom in het Theehuys in Smeerling. De avond start om 19.30 uur.

Hoe ziet de avond eruit?

Wethouder J. Bessembinders start de avond met een inleidend verhaal over het gebied. Natuurmonumenten, beheerder van dit gebied, geeft informatie over de inrichting van het gebied, de wateromstandigheden en de gevolgen voor de woonomgeving van de bewoners. Middels een viewerpresentatie krijgt u ook visueel een goed beeld van de toekomstige situatie.

Het project

Het is onderdeel van een landelijk netwerk van natuurgebieden dat wordt gerealiseerd door natuurbehoud en -ontwikkeling. Het doel is het landschap een nieuwe impuls te geven op het gebied van natuur, cultuurhistorie, recreatieve mogelijkheden en waterkwaliteit en
-berging.

Het gebied Ellersinghuizerveld/Barkeveen is in 2005 voor een groot deel al ingericht (fase 1). De projectgroep EHS Westerwolde heeft het ontwerp voor het gebied Ellersinghuizerveld ten noorden van de Harpelerweg (fase 2) nu afgerond.

Meer weten?

Bezoek voor meer informatie over de voorlichtingsavond of over het project EHS Westerwolde de website, I www.ruitenaa.nl.

Informatiebijeenkomst Molenwijk op dinsdag 10 november

Een nieuwbouwhuis bouwen zonder projectontwikkelaar. Dat is mogelijk voor mensen die een huis kopen aan de Molenwijk of op de locatie van de voormalige Berkenschool in Stadskanaal. Op dinsdagavond 10 november houdt de gemeente Stadskanaal er een informatiebijeenkomst over, vanaf 19.30 uur in het gemeentehuis in Stadskanaal.

Projectmatig Particulier Opdrachtgeverschap (PPO®)

Het plan is om de locatie aan de Molenwijk volgens de principes van PPO® te ontwikkelen. Hierbij bouwen alle toekomstige bewoners hun huizen in gezamenlijkheid en naar eigen wens. Zij geven rechtstreeks opdracht aan de betrokken partijen zoals de architect en de aannemer. Er is bij een PPO® dus geen projectontwikkelaar betrokken. De kopers besparen daarbij op de kosten en kunnen de woning naar hun eigen wensen bouwen.

Wensen en mogelijkheden De begeleiding van het PPO®-project wordt verzorgd door KUUB, het centrum voor particuliere bouw uit Groningen, dat sinds 2002 ervaring heeft met dergelijke projecten (zie www.kuub.info). Tijdens de informatiebijeenkomst laat KUUB zien hoe het gebied ingevuld kan worden.

Onder de aanwezigen wordt de belangstelling voor de koop van een woning aan de Molenwijk of een deel van de Berkenschool gepolst. Met de mensen die een kavel of een `schooldeel' willen kopen houdt KUUB een vervolggesprek om hun wensen en mogelijkheden te bespreken.

Onthulling kunstwerk De Bolster

In maart van dit jaar riep de gemeente kunstenaars op om een kunstwerk voor De Bolster te ontwerpen. Een kunstwerk dat ruimte biedt aan ontmoeten en recreëren. De kunstcommissie heeft uit de inzendingen drie kunstwerken gekozen en daar maquettes van laten maken. Op deze drie kunstwerken hebben de inwoners van Onstwedde hun stem uitgebracht. Het kunstwerk van Carlo Kroon uit Ruinerwold is met 146 stemmen gekozen om het pleintje voor De Bolster op te fleuren en te fungeren als ontmoetingsplek voor bezoekers en omwonenden.

Samenwerkende partijen

Het kunstwerk is tot stand gekomen met samenwerking van kunstenaar Carlo Kroon, de gemeente Stadskanaal, Lefier, Bibliotheek Zuid-Groningen, Stichting Welstad, Ocrea en een inwoner van Onstwedde.

Uitnodiging

Op donderdag 12 november om 14.00 uur onthullen de kinderen van Kinderopvang de Speeldoos het kunstwerk aan de Boslaan 46 in Onstwedde. Wij nodigen u namens de kunstcommissie van harte uit om hierbij aanwezig te zijn!

Programma

Tijdstip Invulling
14.00 uur Welkomstwoord door Carla Wieten van Ocrea 14.05 uur Inleiding door burgemeester B.A.H. Galama 14.15 uur Officiële onthulling door Kinderopvang de Speeldoos 14.20 uur Dankwoord door Carla Wieten
14.25 uur Feestelijke afsluiting in De Bolster

Gladheidsbestrijding

De winter staat voor de deur. Dit betekent dat u te maken kunt krijgen met gladde wegen. Als het kan, gaan we gladheid zo veel mogelijk te lijf voordat het nodig is. Dit noemen wij preventief strooien. Hiervoor heeft de gemeente 24 uur per dag, zeven dagen per week mensen en auto's klaar staan om uit te rukken als er gladheid wordt verwacht.

Woonwijken

In woonwijken wordt niet gestrooid. Bij de beslissing om straten wel of juist niet te strooien, houden wij zoveel mogelijk rekening met de verkeersveiligheid, het milieu en de beschikbare strooiauto's. Uitgangspunt is, dat iedereen binnen een redelijke afstand een gestrooide weg kan bereiken.

Strooimethode

Bij het strooien wordt gebruik gemaakt van 'nat' zout. Tijdens het strooien doen we een klein beetje pekel (zout opgelost in water) bij het droge zout. Deze methode heeft als voordelen: minder zout per vierkante meter, de dooiwerking begint vrijwel direct en het zout blijft langer werken ook bij lagere temperaturen. Ook waait nat zout in tegenstelling tot droog zout niet snel weg en het blijft langer liggen.

Strooiroutes

De straten staan genoemd op alfabetische volgorde. De routes worden niet in deze volgorde gereden.

Plaats Straten
Stadskanaal Abelenhage, Atlantislaan, Ambachtstraat, Amerikalaan, Aziëlaan, Bakboord, Belgiëlaan, Berkenstraat, Beneluxlaan, Bevrijderslaan, Boerhaavestraat, Borgenweg, Boerendiep, Brugstraat, B. v. Sevenhovenstraat, Dr. Kinglaan, Drouwenerkade, Drouwenerstraat, Diodeweg, Duurwoldselaan, Dwarssplitting, Eikenhage, Emmastraat, Engelandlaan, Esperantolaan, Europalaan, Continentenlaan, Frankrijklaan, Ged. Vleddermond, Groene Zoom, Handelsstraat, Handelskade, Hoofdkade, Hoofdstraat, Hoveniersweg, H.J. Kniggestraat, Julianastraat, Koperslager, Krommewijk, Lange Raai, Leeuwerikhof, Lijsterhof, Luxemburglaan, Maarsbroek, Manegelaan, Navolaan, Olmenhage, Onstwedderweg, Oosterkade, Oosterstraat, P-route, Postkade, Poststraat, Scheepswerfstraat, Schotlandlaan, Semsstraat, Stationslaan, Steenhouwer, Stuurboord, Trekpad, Unikenstraat, Veenstraat, Verl. Brugkade, Vijverlaan, Velingspad, Wielewaalhof, Wilhelminalaan
Musselkanaal Akade, Aweg, A.H. v. Swinderenstraat, Badstraat, Cereskade, Ceresstraat, Clematisstraat, v. Dongenlaan, Eerelmanlaan, Exloërweg, Floralaan, Frans Halslaan, Fr. Nanningstraat, Hanne Bruiningstraat, Havenkade, Horsten, Kavelingen, Kerklaan, Marktstraat, Marktkade, Nijverheidslaan, Paulus Potterlaan, P.P. Rubenslaan, Rembrandtlaan, Schoolkade, Schoolstraat, Sluisstraat, Stationsstraat, Sluiskade, Spireastraat, Technicumstraat, Telefoonweg, Tweede Boerendiep, Verbindingsweg, Vincent v. Goghlaan, Vlierstraat Onstwedde Boslaan, Dorpsstraat, Havenstraat, Hardingstraat, Holte, Olde Hof, Landlaan, Lijnackerslaan, Oude Beumeesweg, Verlengde Luringstraat
Alteveer Alteveersterweg, Berkenstraat, Iepenlaan, Lindenstraat, Veenhofsweg
Vledderveen en Mussel Ontsluitingsweg, 3e Oomsberg, Ondersteveenweg, Waterschapsweg, Zandtangerweg
Fietspaden Amerikalaan, Atlantislaan, Aweg, Aziëlaan, Bakboord, v. Boekerenweg, Ceresstraat, Dr. Kinglaan, Esperantolaan, 1e Exloërmond, 2e Exloërmond, Gasselterstraat, Ged. Vleddermond, Handelsstraat, H.J. Kniggestraat, Holte, Hoofdstraat, Jan Kortstraat, Kavelingen, Kerkstraat, Kruisstraat, Lange Raai, Lindenlaan, Luringstraat, Manegelaan, Maarsbroek, Marktstraat, Molenstraat, Navolaan, Nautilusweg, Noorderdiep, Oosterstraat, Onstwedderweg, Poststraat, Scheepswerfstraat, Schotlandlaan, Schoolstraat, Semsstraat, Sluisstraat, Steenhouwer, Unikenstraat, Veenstraat, Waterschapsweg, Waterland, Wiekedreef, Willem Diemerstraat, Zandtangerweg

Bouwplannen

Wie bouwplannen heeft, moet (meestal) een vergunning aanvragen bij de gemeente. De gemeente publiceert alle ingekomen aanvragen. Zo kan iedereen op tijd op de hoogte zijn over wie van plan is te gaan bouwen of verbouwen. De beslissingstermijn voor een lichte bouwvergunning is zes weken en voor een reguliere bouwvergunning twaalf weken. Alleen tegen een verleende vergunning kan door belanghebbenden bezwaar gemaakt worden, dus niet tegen een aanvraag.

In de periode van 23 oktober tot 30 oktober 2009 zijn de volgende aanvragen om een vergunning ingediend.

Musselkanaal

* Marktkade 77 & 78, het plaatsen van drie dakkapellen, d.d. 26 oktober

* Rozenstraat 16A, het plaatsen van schermen, d.d. 29 oktober

Onstwedde

* Luringstraat 50A, het uitbreiden van een woning, d.d. 28 oktober

Mussel

* Musselweg 22, het bouwen van een woning, d.d. 23 oktober

De rayonarchitect van de welstandscommissie komt op de dinsdag van alle even weken om 10.00 uur. Deze bijeenkomsten zijn openbaar. Belanghebbenden kunnen zich melden bij de receptie. De uitslag van het welstandsadvies is op de oneven weken op maandag van 16.00 tot 17.00 uur op te vragen bij de heer J. de Vries, T (0599) 631 436.

Meer informatie: team Ruimte, de heer J. Post, T (0599) 631 434.

Openbare registers bouwplannen

Wilt u weten welke bouwplannen actueel zijn of hoe het staat met de aanvraag van een bepaalde bouwvergunning? In het gemeentehuis bij de balie van ruimte zijn registers ingericht die voor een ieder in te zien zijn.

Wet milieubeheer

Bij de balie van team Ruimte in het gemeentehuis ligt vanaf vandaag ter inzage:

Meldingen op basis van artikel 8.40 van de Wet milieubeheer van:
* de heer J. Meijer, inzake een mestopslag, gelegen aan de Mussel-A-Kanaal WZ in Mussel, kadastraal bekend gemeente Onstwedde, sectie W, nummer 965.

* de heer J. Meijer, inzake een mestopslag, gelegen aan de Muzzel-A-Kanaal OZ in Mussel, kadastraal bekend gemeente Onstwedde, sectie W, nummer 129.

* mevrouw Nieboer-Kruiter, inzake een mestopslag, gelegen aan de Alteveersterweg in Alteveer, kadastraal bekend gemeente Onstwedde, sectie U, nummer 604.

Opgemerkt wordt dat de publicatie van deze melding slechts een wettelijk verplichte bekendmaking inhoudt. Van de melding zelf kan kennis worden genomen in het gemeentehuis tot en met 17 december 2009.

Meer informatie: team Ruimte, de heer J. Post, T (0599) 631 434.

Ruimtelijke ordening

Bestemmingsplannen Stadskanaal-Noord - multifunctionele accommodatie en Stadskanaal-kern - Noorderpoortcollege

Burgemeester en wethouders van de gemeente Stadskanaal maken bekend dat de volgende bestemmingsplannen worden voorbereid:
* `Stadskanaal-Noord - multifunctionele accommodatie': Het bestemmingsplan maakt de realisatie van een multifunctionele accommodatie aan de Berkenstraat mogelijk.

* `Stadskanaal-Kern - nieuwbouw Noorderpoortcollege': Het bestemmingsplan maakt de realisatie van nieuwbouw van het Noorderpoortcollege op het perceel begrensd door Atlantislaan, Dr. Kinglaan, Sportparklaan en Olympialaan mogelijk.

Tegen de voornemens kunt u geen zienswijzen indienen. Er liggen geen stukken ter inzage. Ook zal geen onafhankelijke instantie gevraagd worden om advies over het voornemen tot het voorbereiden van de bestemmingsplannen uit te brengen.

Het nog op te stellen voorontwerp- en ontwerpbestemmingsplannen worden later zes weken ter inzage gelegd. Dit wordt afzonderlijk bekend gemaakt. Tegen een voorontwerpbestemmingsplan en een ontwerpbestemmingsplan kan iedereen binnen genoemde termijn inspraakreacties dan wel zienswijzen indienen.

Rectificatie

In de publicatie van 28 oktober stond het projectbesluit Floralaan 73. Per abuis is gepubliceerd dat het om een Ontwerp projectbesluit gaat, dit moet zijn een Voorontwerp projectbesluit.

* 4 november 2009