Gemeente Eijsden

Ingrijpende opknapbeurt boomgaarden Gronsveld en Rijckholt

Aanleg en herstel wens van bewoners
Ingrijpende opknapbeurt boomgaarden Gronsveld en Rijckholt

Komende maanden gaat stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg, IKL aan de slag om een tweetal hoogstamboomgaarden in Gronsveld op te knappen. Het gaat om de boomgaard ten noorden van kasteel Rijckholt en langs de Stationsstraat. Dit werk vloeit voort uit de samenwerking die IKL met de gemeente Eijsden is aangegaan voor de uitvoering van het Groenstructuurplan Buitengebied.

Een dertigtal bomen die in slechte staat verkeren, worden gekapt. Om de weilanden weer landschappelijk in te kleden, worden in totaal meer dan 200 hoogstamfruitbomen bijgeplant. Het gaat om een gevarieerd assortiment van diverse lokale rassen.
De beide boomgaarden liggen op zichtlocaties en worden weer historisch ingepast met meidoornhagen. De totale lengte van de hagen bedraagt meer dan 1500 meter. Verder vindt er ook een landschappelijke opwaardering plaats door de aanplant van een twintigtal knotwilgen in de meidoornhaag langs de Hogeweg.

Om het buitengebied van de gemeente Eijsden landschappelijk meer in te kleden, heeft de gemeente Eijsden in 2003 een Groenstructuurplan vastgesteld. Om dit plan meer te concretiseren, wordt door de gemeente Eijsden jaarlijks een bedrag beschikbaar gesteld. Stichting IKL heeft de opdracht van de gemeente gekregen om dit bedrag zo efficiënt mogelijk in het buitengebied te investeren. Het uitvoeringsprogramma dat hieruit is voortgevloeid, wordt door werknemers van stichting IKL uitgevoerd.

De gemeente Eijsden maakt als plattelandsgemeente in samenwerking met stichting IKL en de bewoners nadrukkelijk werk van de natuurlijke en landschappelijke kwaliteiten. Daarbij kijkt de gemeente niet alleen naar de grote eenheden als de Maas, Het open buitengebied en de glooiende hellingen maar evenzeer naar de voor Eijsden zo karakteristieke hoogstambomen, holle wegen en bermen en akkerranden met veldbloemen. Ter verhoging van de landschappelijke kwaliteit is daarbij nadrukkelijk gekeken naar de betekenis van het groen voor de mensen die hier wonen, werken en recreëren.

Zo koestert Eijsden niet alleen de recreatieve betekenis van het landschap, maar ze bevordert die ook. Onder meer door de aanleg van een wandelpad door de weide aan de Hogeweg, zodat voetgangers en wandelaars tussen Gronsveld en Rijckholt geen hinder meer ondervinden van het gemotoriseerde verkeer op de Hogeweg. De concrete opwaardering van de dorpsomgeving van Rijckholt en Gronsveld past in de strategische visie van de gemeente om het landelijk karakter op te waarderen. Verder maakt Eijsden volop werk van de groene verbindingen tussen de Maas en het Heuvelland voor mens en dier.

De opknapbeurt komt ook tegemoet aan de wensen die de inwoners van Gronsveld en Rijckholt ventileerden bij een leefbaarheidsonderzoek uit 2008. Veel bewoners gaven aan dat zij een groenere leefomgeving wilden. Bovendien werd de wens uitgesproken om het bedrijventerrein `Gronsveld' groener en meer landschappelijk in te passen. Omdat de gemeente Eijsden zelf haar verantwoordelijkheid neemt met betrekking tot deze landschappelijke opwaardering, worden dit jaar de projecten uitgevoerd op percelen die in eigendom zijn van de gemeente zelf.

Zo plant IKL een meidoornweg aan beide zijden van de Oosterbroekweg, de toegangweg tot het bedrijventerrein. De aanwezige es bij het kruisbeeld op de hoek Oosterbroekweg-Stationsstraat wordt gekapt om plaats te maken voor een tweetal lindebomen. Deze lindebomen zullen het kruisbeeld vanaf dan aan beide zijden markeren. Tenslotte gaan de medewerkers van IKL nog aan het werk in de houtwal, tussen de A2 en de Veilingweg. Hier wordt hakhoutbeheer toegepast. Dit betekent dat een groot deel van de aanwezige bomen en struiken in deze houtwal gekapt worden. Hierdoor valt meer licht op de bodem, waardoor diverse planten, struiken en bodembedekkers een kans krijgen om uit te groeien.

De opgewaardeerde stukjes landschap in het buitengebied zijn uiteindelijk niet alleen een parel voor Eijsden, maar voor het hele heuvelland dat gerealiseerd wordt door een zeer succesvolle samenwerking tussen gemeente Eijsden en stichting IKL.

Voor meer informatie : stichting IKL : tel. 0475-386430.