Ingezonden persbericht


Volwassenen in de regio Nijmegen zijn 'gezondheidsbewust'

NIJMEGEN - De meeste volwassenen in de regio Nijmegen ervaren hun gezondheid als goed of zelfs uitstekend. Ruim driekwart zegt voldoende te bewegen en rookt niet (of niet meer). Bijna iedere volwassene ziet kansen voor zichzelf om zijn of haar gezondheid nog verder te verbeteren. Dit blijkt uit een grootschalig volwassenenonderzoek van de GGD in 2008-2009.

Ook vergeleken met de rest van Oost-Nederland zijn er een aantal positieve uitkomsten. Zo hebben volwassenen in de regio Nijmegen minder vaak overgewicht en minder chronische aandoeningen. Daar staat tegenover dat meer volwassenen onverantwoord omgaan met alcohol: ruim één op de drie volwassenen in de regio Nijmegen overschrijdt de toelaatbare norm voor alcoholgebruik. Ook kampt een grote groep met psychische problemen of eenzaamheid en eet het merendeel te weinig groente en fruit.

Wijkgerichte projecten
Net als uit andere onderzoeken van de GGD blijkt uit het volwassenenonderzoek dat laagopgeleiden op vrijwel alle onderzochte factoren slechter scoren dan hoogopgeleiden. "We zullen nog meer gaan inzetten op wijkgerichte projecten, waarin mensen in hun eigen omgeving worden aangesproken op hun leefstijl. Daarvoor maken we ons sterk met zorgprofessionals uit de buurt, zoals huisartsen, maar bijvoorbeeld ook door samenwerking met de plaatselijke ondernemers. Een project als Gezond Hatert is daarvan een mooi voorbeeld," aldus onderzoekster Jolanda Terpstra.

Onderzoekscyclus
De 'volwassenenmonitor' is onderdeel van een onderzoekscyclus van de GGD'en in Oost-Nederland, waarbij ieder jaar de gezondheid van een specifieke leeftijdsgroep onder de bevolking gemonitord wordt. Het is de eerste keer dat de volwassenenmonitor werd uitgevoerd. Voor het onderzoek in de regio Nijmegen werden 11.000 van de ruim 210.000 volwassenen in de leeftijd van 19 tot 65 jaar uitgenodigd. Circa 5.300 volwassen namen deel aan het onderzoek. Het onderzoek biedt gemeenten en instellingen aanknopingspunten voor actueel en effectief gezondheidsbeleid, passend bij de volwassenen in de regio.



Ingezonden persbericht