Gemeente Boekel


Meten is weten, zeker als het gaat om afval

In de periode tussen 13 en 26 november zal het afval in het Land van Cuijk en Boekel geanalyseerd worden. De Bestuurscommissie Afvalinzameling laat dit doen door Eureco: een onderzoeksbureau dat zich heeft gespecialiseerd in onderzoek naar verschillende afvalstromen. In deze periode kan uw restafval dus opgehaald worden door Eureco in plaats van door Van Gansewinkel. Waarom het afval analyseren? Onder andere om te weten te komen wat het effect is van het gescheiden inzamelen van kunststof verpakkingsafval.


Afval analyseren: hoe gaat dat in zijn werk?
Allereerst worden monsters genomen. Om een duidelijk beeld te krijgen van de samenstelling van het restafval worden deze monsters genomen in verschillende wijken met verschillende bebouwing. In ieder zogenaamd sorteergebied wordt één monster genomen. Al deze monsters worden volledig uitgesorteerd. Op deze manier wordt bepaald hoeveel kunststof, textiel, glas, KCA, papier en hout er jaarlijks nog via de blauwe tariefzak naar de Afvalverwerkingsinstallatie gaat. Dit alles wordt nauwkeurig in kaart gebracht.

Afval analyseren: wat betekent dat voor u?
Helemaal niets. U biedt uw restafval gewoon aan volgens de data op de afvalwijzer. Er komt dus geen aparte inzamelronde voor de sorteeranalyse. Het enige dat u misschien zult merken is dat niet Van Gansewinkel, maar Eureco uw restafval inzamelt. Zoals gezegd neemt Eureco een steekproef en kan het voorkomen dat het afval van uw buren al is opgehaald en dat van u nog niet. Dit komt omdat Eureco apart inzamelt van Van Gansewinkel.

Afval analyseren: wanneer?
Op willekeurige inzameldagen in de periode tussen 13 en 26 november zal Eureco monsters nemen. Ook in het voorjaar van 2009 is een sorteeranalyse uitgevoerd. Op deze manier krijgen we een goed beeld van de samenstelling van de inhoud van de tariefzakken in het Land van Cuijk en Boekel.

Meer informatie
Heeft u nog vragen? Bel dan gerust met de Afvalinfolijn 0485-338 352 of neem eens een kijkje op de website van Eureco www.eureco-onderzoek.nl.