Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 294 / EM
Datum: 4 november 2009

Verkeerseducatie op basisscholen in Fryslân geïntensiveerd

Het aantal scholen in Fryslân dat verkeerseducatie een structurele plaats geeft in het lesprogramma, is toegenomen. Dit blijkt uit het rapport 'Herhaald inventarisatieonderzoek verkeerseducatie basisonderwijs in Fryslân' dat op dinsdag 3 november door de voorzitter van het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF), gedeputeerde Piet Adema, is gepresenteerd. De resultaten van het onderzoek zijn gespiegeld aan eerdere onderzoeken uit 2003 en 2006. "We zijn op de goede weg met verkeerseducatie en de animo is er nog steeds. Er zijn 163 scholen die graag met het lesprogramma aan de slag willen," zo zegt gedeputeerde Piet Adema.

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal scholen met een verkeersouder licht is toegenomen (28% in 2009 tegen 24% in 2006). Een verkeersouder is aangesloten bij Veilig Verkeer Nederland en maakt zich onder andere sterk voor goed verkeersonderwijs, veilige schoolroutes en het betrekken van ouders bij de verbetering van de verkeersveiligheid van hun kinderen. De bekendheid van de scholen met het Fries Verkeersveiligheidslabel is weer toegenomen sinds het onderzoek in 2006 (81% t.o.v. 63%). Eén op de vijf scholen in Fryslân neemt nu deel aan dit project, dat door onderwijsbegeleidingsdienst Cedin wordt uitgevoerd. In 2006 was dat één op de 11 scholen. Een school krijgt het Verkeersveiligheidslabel als verkeerseducatie een permanente plaats in het lesprogramma heeft. Gemeentelijk zijn er overigens voor zowel het verkeersouderschap als voor het Verkeersveiligheidslabel grote verschillen in aantallen te zien.

Aanbevelingen
De onderzoekers doen de aanbeveling om het aantal scholen met een verkeersouder en het aantal scholen dat deelneemt aan het verkeersveiligheidslabel nog meer te vergroten. Door deze beide activiteiten krijgt het onderwerp verkeersveiligheid structureel aandacht op scholen.

Piet Adema overhandigde het rapport op 3 november aan directeur Henk Wilbers van Cedin en aan de voorzitter van Veilig Verkeer Nederland in Fryslân, Homme Biemold. Zij hebben in overleg met het ROF besloten meer te doen aan werving en begeleiding op het vlak van het verkeersveiligheidslabel en de verkeersouders. Piet Adema: "Om de verkeersveiligheid te verbeteren kunnen we meer vrijwilligers inzetten. In deze tijd van crisis zijn mensen meer bereid om vrijwilligerswerk te doen. Ik wil gemeenten ook oproepen om deze groep waar mogelijk in te zetten."

Aanleiding onderzoek
Het ROF heeft dit herhalingsonderzoek laten uitvoeren om te kijken wat de actuele stand van zaken is in het verkeersonderwijs. De provincie Fryslân streeft naar een continue verbetering van de verkeersveiligheid. Om te komen tot een structuur waarin iedere Friese leerling in schooltijd datgene aan verkeerseducatie ontvangt, wat nodig is om veilig aan het verkeer deel te kunnen nemen, vraagt de provincie medewerking aan het onderwijs. Zo stimuleert het ROF in het basisonderwijs onder andere het gebruik van een goede verkeerslesmethode, het verzorgen van voorlichting over verkeer tijdens ouderavonden, het verkeersouderschap en het Verkeersveiligheidslabel. Van alle 508 basisscholen in Fryslân hebben 431 scholen meegedaan aan het herhaalde inventarisatieonderzoek.

In het rapport zijn niet alleen de resultaten op provinciaal niveau weergegeven, maar ook voor iedere gemeente apart. Het rapport wordt in Fryslân aangeboden aan alle basisscholen, gemeenteraden, colleges van Burgemeesters en Wethouders en overige organisaties met een onderwijs- of verkeersveiligheidstaak. Het is te downloaden op www.fryslan.nl/rof .


---- --