Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

Oproep PvdA-statenleden uit twaalf provincies aan Tweede Kamerfractie:

"Ook jonge MBO-ers moeten OV-kaart krijgen"

Ook MBO-studenten die jonger zijn dan 18 jaar hebben recht op een OV-kaart. Dat stellen PvdA-statenleden uit twaalf provincies en de Jonge Socialisten in een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamerfractie van de PvdA. Het Noord-Hollandse statenlid Liesje Klomp is één van de opstellers van de brief. Zij diende vorig jaar al een motie in Provinciale Staten hierover in, die statenbreed werd aangenomen.

Klomp: "Op dit moment hebben MBO-scholieren die 16 of 17 jaar oud zijn geen recht op een OV-jaarkaart noch op een OV-trajectkaart, terwijl oudere MBO-studenten hier wel voor in aanmerking komen. Ze maken hierdoor vaak hoge reiskosten, wat voor sommige jongeren reden is voor schooluitval. Wij pleiten er dan ook voor dat alle MBO-scholieren, ongeacht hun leeftijd, een vergoeding voor deze reiskosten krijgen".

Vorig jaar nam ook de Tweede Kamer een motie aan die ervoor pleit dat Rijk en provincies samen zoeken naar een tegemoetkoming in de reiskosten van MBO'ers onder de 18. Vanaf 2009 zou er een bedrag van ¤15 miljoen beschikbaar worden gesteld en vanaf 2010 structureel een bedrag van ¤30 miljoen. Hiermee konden de minderjarige MBO-studenten een tegemoetkoming krijgen in hun reiskosten. Het kabinet heeft bij de behandeling van de voorjaarsnota echter aangegeven het gereserveerde geld anders te willen besteden. Hiermee is de vergoeding voor jonge MBO-studenten van de baan. De PvdA-statenleden roepen de Tweede Kamerfractie op dit niet te accepteren, en alsnog met een oplossing te komen.

De PvdA zal het onderwerp ook in Noord-Holland opnieuw op de agenda zetten. Klomp: "Provinciale Staten namen op vorig jaar unaniem een motie van de PvdA aan die vraagt om een onderzoek naar deze problematiek en mogelijke oplossingen. Gedeputeerde Staten hebben dit onderzoek nooit uitgevoerd, omdat het Rijk met een oplossing leek te komen. Nu deze oplossing voorlopig van de baan is, willen wij dat het door Provinciale Staten gevraagde onderzoek alsnog wordt uitgevoerd. Ik zal dit in de eerstvolgende vergadering van de statencommissie Wegen, Verkeer en Vervoer (WVV) aan de orde stellen".


*** EINDE PERSBERICHT ***


Noot voor redacties