Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Overheid en politiek gretig op extra geld, lichtzinnig over risico's

Voorgenomen accijnsverhoging ondergraaft wankel evenwicht op Nederlandse markt

Den Haag, 4 november 2009 ­ De door de regering vvoorgenomen verhoging van de accijns op sigaretten vanaf 1 maart 2010 kan nauwelijks op een ongunstiger economisch en maatschappelijk tijdstip plaatsvinden. Dat stelt Stichting Sigarettenindustrie (SSI) naar aanleiding van het Tweede Kamerdebat eergisteren over de accijnsverhogingen. Volgens SSI speelt dit de sigarettensmokkel precies in de kaart. In vergelijking met ons omringende landen wordt de prijs in Nederland koploper:

Sigaretten
(alles omgerekend naar 19 stuks)
Meest verkochte merk
(Marlboro)
Nederland (volgens het Ministerie van Financiën)
¤ 4,75
België
¤ 4,60
Luxemburg
¤ 3,71
Duitsland
¤ 4,70

'Je zou verwachten dat de overheid en de politiek toch bekend zijn met de gevoelige relatie tussen accijns en smokkel,' stelt Willem Jan Roelofs, voorzitter van SSI. 'Toch is het alsof men liever de kop in het zand steekt en zich dus alleen rijk wil rekenen, maar de consequenties niet onder ogen wil zien.' SSI stelt dat de accijnsverhoging de smokkel van goedkope (namaak)sigaretten naar Nederland wind in de rug geeft en dat door de recessie grotere groepen consumenten gevoelig voor de verleiding daarvan zullen zijn.

Wankel evenwicht ondergraven
Sigarettensmokkelaars kiezen voor landen met hoge tabaksprijzen, zoals het Verenigd Koninkrijk en Ierland, en wachten geduldig tot ook in andere markten de accijns stijgt. Vorige week publiceerden SSI en VNK een nieuw journalistiek onderzoeksrapport naar de oorzaken, gevaren en achtergronden van tabakssmokkel. Dit rapport 'Wankel evenwicht. Nederlandse smokkelmarkt: prooi voor rovers met rotzooi' signaleert een onderschatting en desinteresse bij overheden en opsporingsautoriteiten voor de smokkel van illegale tabak. Dit terwijl er, gezien de enorme omvang van de smokkel, zoveel op het spel staat. Roelofs: 'Dat rapport is klip en klaar. Komt de prijs van sigaretten en shag bij ons boven die van de buurlanden uit, dan gaan consumenten in de grensstreken hun tabaksproducten in het buitenland kopen. Consumenten die daar te ver vandaan wonen, worden doelgroep voor tabakssmokkelaars. Zo simpel is 't. Iedereen verliest daarbij. En zo'n negatief vooruitzicht verplicht iedereen tot prudentie en terughoudendheid.'

Eerste tekenen zichtbaar
Terwijl de reguliere markt de laatste accijnsverhogingen voor 2008 nog verwerkt, racet de overheid al door naar de volgende accijnsverhoging. Maar volgens de Vereniging van Nederlandse Kerftabakindustrie (VNK) zijn voor shag de eerste tekenen al zichtbaar van de verstoring van de precaire balans op de legale en illegale tabaksmarkten in Nederland. VNK-directeur Alexander van Voorst Vader wijst op recente peilingen van onderzoeksbureau Trendbox: 'In de Nederlandse grensstreek met België komt rond één op de vier gerookte pakjes uit het buitenland. De Nederlandse consument koopt dus buitenlandse waar en de schatkist loopt belastinginkomsten mis'. Volgens Roelofs is er geen enkele reden eraan te twijfelen dat deze tendens zich zal voortzetten nu de accijns op sigaretten wordt verhoogd. 'Dit zet de deur alleen maar verder open. Voor smokkelaars had je het niet duidelijker kunnen zeggen: kom naar Nederland, daar is makkelijk geld te verdienen.'

()

Over SSI en VNK
Stichting Sigarettenindustrie (SSI) en de Vereniging Nederlandse Kerftabakindustrie (VNK) behartigen de belangen van in Nederland gevestigde tabaksfabrikanten op het gebied van onder meer accijnswetgeving en productregulering. Beide organisaties fungeren als gesprekspartner voor overheid, politiek, media en andere betrokken instanties.



Ingezonden persbericht