Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Aan : Pers
Van : MARN
Betreft : Start "Basisscholen gaan voor het klimaat" Datum : 4 november 2009

START: BASISSCHOLEN GAAN VOOR HET KLIMAAT!

Het is zover! Zo'n 35 basisscholen in de regio Nijmegen starten op 4 november met een uniek klimaateducatieproject. Waar men in december op de klimaattop in Kopenhagen probeert wereldwijd afspraken te maken, zetten basisscholen samen met de tien regiogemeenten alvast concrete stappen om te komen tot energiebesparing en een frisse school. Het project is uniek door het grote aantal scholen en de omvang van het project. Zo worden de scholen doorgelicht op hun energieverbruik en krijgen zij een energiemeetsysteem en een aantal zonnepanelen. De scholen besteden aandacht in de lessen aan het energie- en klimaatvraagstuk. Het initiatief voor dit project is genomen door de MARN, een samenwerkingsverband van de gemeenten Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen, Millingen aan de Rijn, Mook en Middelaar, Nijmegen, Ubbergen, West Maas en Waal en Wijchen.

Met `Basisscholen gaan voor het klimaat' wordt iedereen op de basisschool ­ en in de omgeving ­ zich bewust van het energieverbruik van de school, hoe er bespaard kan worden en wat voor effect dat heeft op het klimaat. Bovendien wordt er daadwerkelijk op energie bespaard, zodat de rekening direct omlaag gaat! De tien regiogemeenten hebben in MARN-verband het initiatief genomen voor dit project. Zo'n 35 basisscholen in de regio hebben enthousiast gereageerd op de omroep om deel te nemen. De scholen worden van a tot z begeleid door professionals: Royal Haskoning, de GGD, Ecostream, Plugwise en SOM onderwijs- en milieuprojecten. Het project wordt daarnaast mogelijk gemaakt door afvalenergiecentrale ARN B.V., De Gelderlander, Electrabel, voetbalclub NEC, stichting St. Josephscholen en de provincie Gelderland.

De scholen krijgen een professionele, kindvriendelijke energiescan van Royal Haskoning, die samen met de kinderen wordt uitgevoerd. Hiermee krijgen de scholen direct inzicht in welke maatregelen ze kunnen nemen om energie te besparen. De GGD geeft - waar mogelijk - een ventilatieadvies om het binnenklimaat te verbeteren: Hoe worden lokalen geventileerd? Hoe staat het met het stofgehalte en de temperatuur in de klas? Dit advies is onderdeel van het GGD-project "Frisse lucht op scholen". Firma Plugwise levert de scholen een meetsysteem waarmee het energieverbruik (en de besparing!) continu wordt gemeten. Hiermee wordt ook het verbruik van elektrische apparaten zichtbaar én kan het energieverbruik direct worden beperkt, want het systeem kan apparaten automatisch uitschakelen. De scholen krijgen drie zonnepanelen, geleverd door de firma Ecostream. Hiermee kan de energie die na besparing toch nog nodig is voor een deel duurzaam wordt opgewekt.
De scholen worden daarnaast ondersteund middels toegang tot een website met lesmateriaal, activiteiten en lessuggesties over energie en klimaat. De afronding van het project vindt plaats in maart 2010 tijdens de Regionale finaledag. Op dit moment zijn nog niet alle ins en outs bekend, maar het belooft een spectaculaire dag te worden!