Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 4 november 2009

Beheerplan geeft toekomstbeeld voor groengordel Soesterkwartier

De groengordel Soesterkwartier ontwikkelt zich de komende tien jaar tot een gebied waarin ruimte is voor natuur, park en recreatie. Dat blijkt uit het beheerplan groengordel Soesterkwartier 2010-2020 dat de gemeente Amersfoort in samenspraak met bewoners en organisaties uit de wijk heeft opgesteld. De groengordel is een zeer gevarieerd gebied. Het beheerplan is opgesteld om de verschillende belangen in het gebied ruimte te geven.

Omdat in het verleden duidelijke kaders ontbraken over het beheer en onderhoud voor de groengordel, bestond bij bewoners de indruk dat de groengordel niet goed werd onderhouden.

Uitgangspunt van het beheerplan is dat de inrichting van de groengordel wordt verdeeld in zones. Per zone is een eindbeeld voor 2020 bepaald. Om dit eindbeeld te halen worden ieder jaar werkzaamheden uitgevoerd volgens een werkplan. Er is een zone gereserveerd voor natuur. In deze zone worden verschillende ecologisch interessante gebieden met elkaar verbonden en krijgen planten- en diersoorten meer ruimte. Ook wordt de parkbeleving in de groengordel Soesterkwartier verbeterd.

Wethouder Van Daalen: "Het groen in de stad blijft niet vanzelf mooi. Daar is goed beheer voor nodig. Daarom hebben we in samenspraak met bewoners het beheerplan groengordel opgesteld; daarin leggen we vast wat we gaan doen tot 2020. Er is ruimte voor natuur, park en recreatie. Dat betekent dat in sommige delen planten- en diersoorten meer ruimte krijgen, en dat andere delen een parkfunctie hebben en dus toegankelijk en goed verzorgd moeten zijn."

Een van de eerste maatregelen die wordt uitgevoerd is het baggeren van de vijver achter de flats bij Vreeland. Deze werkzaamheden worden dit jaar nog uitgevoerd. Bij de verdere uitvoering van het werkplan worden bewoners en betrokkenen geïnformeerd over de werkzaamheden.

Noot voor de redactie,