Gemeente Delft

Gemeente verschoond gemeentelijk wagenpark

Het college van B & W heeft besloten om gemeentelijke voertuigen van Toezicht en Handhaving te vervangen door milieuvriendelijke elektrische scooters. De elektrische scooters worden in het 1e kwartaal van 2010 in gebruik genomen. De vervanging is een volgende stap in het verschonen van het gemeentelijk wagenpark.

Wethouder Merkx (Duurzaamheid): "Als gemeente heb je een voorbeeldrol, juist ook als het gaat om het milieuvriendelijker maken van mobiliteit in de stad. Milieuvriendelijk vervoer is belangrijk voor een betere luchtkwaliteit en leefbaarheid in Delft. Door over te stappen op elektrische scooters geven we als gemeente een goed voorbeeld van hoe het ook anders kan. Maar dit is slechts een van de stappen die we als gemeente zetten om mobiliteit in Delft te verduurzamen. Zo rijden er sinds enige tijd aardgasbussen in het OV en werken we momenteel actief samen met onder meer Combiwerk en FietsXpress om binnenkort de stadsdistributie van pakketten te verduurzamen. En begin volgend jaar voeren we de milieuzone in."

Wethouder Koning ziet ook het belang van de voorbeeldfunctie: "De gemeentelijke toezichthouders zijn in de stad heel zichtbaar en goed aanspreekbaar voor inwoners en bezoekers. Daarom spelen zij een belangrijke rol in het promoten van milieuvriendelijk vervoer. Dat laten ze zien door wandelend, fietsend of op de elektrische Segways en scooters door Delft te surveilleren."

Delft is de eerste gemeente in Nederland die een snellaadscooter gaat gebruiken in stedelijk gebied. Daarnaast levert Delft met de toepassing van elektrische scooters een bijdrage aan de ontwikkeling van het elektrisch vervoer in Nederland. Merkx: "We hebben ervoor gekozen om samen te werken met YES!Delft starter Epyon, een bedrijf dat gespecialiseerd en wereldwijd toonaangevend is in het snelladen van Lithium-Ion accupakketten. Als voorzitter van YES!Delft ben ik bijzonder trots dat Delft als proeftuin fungeert voor het verder ontwikkelen van elektrisch vervoer en snelladen."

In totaal worden zes elektrische scooters aangeschaft. Deze scooters zijn vergelijkbaar in prijs met de brandstofscooter en ze zijn schoon en stil. één van de scooters krijgt een snellaadfunctie waardoor deze in 15 minuten is op te laden, in tegenstelling tot de laadduur van 4 uur bij een gewone elektrische scooter.

De vervanging van de scooters van Toezicht en Handhaving maakt deel uit van de pilot 'elektrisch vervoer en snelladen'. Tijdens de pilot wordt met name gekeken of de snellaadscooter geschikt is voor het gebruik door Toezicht en Handhaving. De komende tijd stelt de gemeente een meerjarenplanning op voor verdere invoer van elektrisch vervoer in Delft.

Noot voor de redactie (