Gemeente Delft

Subsidie voor Delfts groene daken

Delftse particuliere woningeigenaren, non-profitorganisaties en bedrijven kunnen vanaf half november 2009 bij de gemeente Delft subsidie aanvragen voor het aanleggen van een groendak op hun pand. Met de groene daken wil de gemeente het groenoppervlak in de stad vergroten om zo de luchtkwaliteit te verbeteren en de afvoer van regenwater te vertragen.

Het aanleggen van een groendak levert niet alleen een mooi groen dak op, maar het bespaart ook nog eens energie door betere isolatie, het is geluidswerend en zorgt voor een langere levensduur van de dakbedekking.

Particuliere woningeigenaren krijgen per m2 aangelegde extensieve groendak voorziening ¤ 25,- subsidie. Non-profitorganisaties enn bedrijven krijgen 50% van de kosten vergoed tot een maximum van ¤ 25,- per m2 aangelegd extensieve ggroendak voorziening. Om de subsidie te krijgen moet minimaal 6 m2 van het dakoppervlak zijn beplant.

Wethouder Lian Merkx (Duurzaamheid): "We hebben al verschillende aanvragen binnen, niet alleen vanuit particulieren maar juist ook vanuit het bedrijfsleven in Delft. Dat is natuurlijk prachtig want het geeft aan dat het voorziet in een concrete vraag. We willen als gemeente graag samen met de stad zoeken goede oplossingen voor duurzame vraagstukken. Dit project past in het rijtje van de verschillende activiteiten die we als gemeente samen met partners ondernemen om van Delft een duurzame stad te maken en te houden. Zoals de invoering van milieuzone, het warmtebedrijf, het Delft Duurzaam Dreamteam etc.."

Voor 2009 heeft de gemeente ¤ 50.000,- subsidie beschhikbaar voor de aanleg van sedum-en grasdaken, waarvan ¤¬ 25.000,- voor particuliere woningeigenaren en ¤ 25.0000,- voor non-profitorganisaties en bedrijven.

Het subsidieplafond bedraagt voor 2010 ¤ 100.000,- waarvan ¤ 25 25.000,- voor particuliere woningeigenaren en ¤ 75.000,- voor non-profitorganisaties en bedrijven.

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet de aanvraag aan de volgende criteria voldoen:
* Aanleg van extensief groendak waarvan de begroeiing zich grotendeels zelf in stand houdt en verder ontwikkeld en beperkt is tot mossen, vetplanten, kruiden en grassen. Het gewicht van deze daken is relatief gering, 20 tot 200 kg/m2, waardoor ze vaak geen aangepaste dakconstructie vergen en ook op bestaande gebouwen aangebracht kunnen worden.
* De aanleg van het extensief groendak wordt uitgevoerd conform de bouwregelgeving. Vooraf kunt u via www.gemeentedelft.info nagaan of voor de aanpassingen een bouwvergunning verplicht is.
* Het groendak bestaat uit minimaal de volgende lagen: wortelwerende laag, drainagelaag, filtervlies, substraatlaag en vegetatielaag.

De verdeling van subsidie gebeurt in volgorde van binnenkomst van de aanvraag en er geldt op is op voor wat betreft het beschikbare subsidiegeld. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie en de subsidieaanvraag mailen naar milieu@delft.nl.

Noot voor de redactie (