Gemeente Leeuwarden

Onder embargo tot woensdag 4 november 15.00 uur

Persbericht:

Reactie naar aanleiding van het onderzoeksrapport van het Auditteam Voetbalvandalisme

De gemeente Leeuwarden, sc Cambuur, de politie en het Openbaar Ministerie hebben instemmend gereageerd op het onderzoeksrapport van het Auditteam Voetbalvandalisme naar aanleiding van de ongeregeldheden rond de wedstrijd sc Cambuur - Roda JC op 3 juni 2009.

Het rapport is woensdag 4 november door het Auditteam in de persoon van dhr. G. Beelen (brigade generaal bij de Koninklijke Marechaussee en voormalig auditor bij de KNVB) namens voorzitter mevr. A. Jorritsma aangeboden aan burgemeester Crone van Leeuwarden. Tevens waren aanwezig dhr. Alex Pama, algemeen directeur Cambuur, mevr. Annette Bronsvoort, Hoofdofficier van Justitie te Leeuwarden en mevr. Sylvia te Wierik, teamchef politie Leeuwarden.

De feitenreeks en analyse zijn grondig door het Auditteam Voetbalvandalisme uitgevoerd, en worden door de vier partners op hoofdlijnen ondersteund.

Het was een unieke gebeurtenis die woensdag 3 juni in de stad plaatsvond. Ruim 10.0000 mensen in het Cambuurstadion en meer dan 6.000 bezoekers op het Oldehoofsterkerkhof volgden die avond de derde en beslissende promotie/degradatie wedstrijd. Voor Leeuwarden en Nederland een waar voetbalfeest.

Voorafgaand aan de wedstrijd zijn veel extra maatregelen genomen op en rond het stadion van Cambuur en op het Oldehoofsterkerkhof. Dat blijkt ook uit het onderzoeksrapport. Vanwege het unieke karakter van de situatie was extra politiecapaciteit vrijgemaakt en ingezet. De voetbalclub had voor extra veiligheidsmaatregelen in het stadion gezorgd. Gezamenlijk is het pakket aan maatregelen opgesteld en doorgenomen. Deze maatregelen waren in de optiek van de partners toereikend om elke probleemsituatie het hoofd te bieden. Maatwerk dus.

Op het Oldehoofsterkerkhof was bovendien een afgeschermd feestterrein ingericht voor een grote massa die niet aanwezig kon zijn in het stadion.

Het auditteam spreekt hun lof en waardering uit voor de enorme inzet van enkele honderden mensen tijdens het verloop van de avond; politie, stewards, vrijwilligers enz. De partners onderschrijven dit van harte.

De partners delen de opvatting van het Auditteam dat er voorafgaand aan de wedstrijd geen speciale en afwijkende aanwijzingen waren over eventuele ongeregeldheden. Uit de RID-informatie en uit internetscans blijkt immers geen georganiseerdheid. Tevens was er nauwelijks communicatie waarneembaar tussen aanhangers van sc Cambuur en Roda JC. Door het verloop van de wedstrijd ontstond gaandeweg een uitzonderlijke en eigen dynamiek. Reden voor de burgemeester om rond 22.00 uur het noodbevel van kracht te laten gaan.

Het doel van de veiligheidsmaatregelen, gericht op een veilig vertrek van de bezoekende supporters van Roda JC na afloop van de wedstrijd, is geslaagd. Helaas keerde een uitermate explosieve groep jongeren zich vervolgens tegen de politie. De gevolgen zijn bekend. Deze ongeregeldheden konden helaas niet worden voorkomen.

Alle partijen hebben direct na de ongeregeldheden aangegeven dat dit een ervaring is waaruit zeker lessen worden getrokken voor de toekomst. De lokale driehoek heeft op 4 juni tijdens een ingelaste vergadering en in juli en augustus tijdens twee speciale voetbaldriehoeksoverleggen zelf al initiatief genomen om een aantal zaken aan te pakken. Gezamenlijk is ook direct het verzoek gedaan om het onafhankelijke Auditteam Voetbalvandalisme in te schakelen.

Belangrijk is ook dat in de vervolging een actief 'lik op stuk' beleid is gevoerd. Politie en het OM hebben voortvarend en adequaat de relschoppers aangepakt. We merken nu al dat deze aanpak preventief werkt onder mogelijke relschoppers. De daders worden naast een stadionverbod ook juridisch aangepakt en de schade wordt op hen verhaald. Op 11, 13 en 30 november staan zittingen gepland waar 46 verdachten terechtstaan.

Er zijn al extra maatregelen genomen:

Naar aanleiding van de aanbevelingen van het rapport wordt een aantal zaken nog in gang gezet. Zoals bekend wordt al enige tijd studie verricht naar de haalbaarheid van een nieuw stadion op een andere locatie met minder veiligheidsrisico's, zullen wedstrijden met hoog risico in het vervolg bij daglicht worden gespeeld en heeft de veiligheidsorganisatie van Cambuur o.a. de toegangscontrole verscherpt en het alcoholmatigingsbeleid ingezet.

De gemeente Leeuwarden, sc Cambuur, de politie en het Openbaar Ministerie danken de leden van het Auditteam Voetbalvandalisme voor het uitvoerige en grondige onderzoek; voorzitter mevrouw A. Jorritsma (burgemeester van Almere), dhr. H.P. Wooldrik (oud-hoofdofficier van justitie) , dhr. G.Beelen (brigade generaal bij de Koninklijke Marechaussee en voormalig auditor bij de KNVB), dhr. G.J.M. Ruijs (Regionaal commandant/directeur veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland), mevr. M. Salet (burgemeester van Spijkenisse) en dhr. P. van Zunderd (oud-korpschef KLPD).


---


Noot voor de redactie,