Ingezonden persbericht




+ + + P E R S B E R I C H T + + +

Rechter staat samenwerking gezondheidscentra Vitea en DCA toe KNMP en Haagse apothekers verliezen kort geding

DEN HAAG/DELFZIJL, 4 november 2009 ­ "Wij betreuren het feit dat de KNMP zich nimmer inhoudelijk heeft verdiept in het concept van De Centrale Apotheek en daarmee klaarblijkelijk heeft geaccepteerd haar aanval in te zetten op basis van suggesties en aannames die niet worden onderbouwd. Een war of intelligence zou ik nog kunnen waarderen en past ook beter bij professionele zorgverleners, maar daarvan is in dit juridische conflict geen sprake. We zijn daarom blij dat nu ook de voorzieningenrechter in Den Haag heeft geoordeeld dat de aantijgingen aan ons adres niet billijk zijn", aldus DCA-directeur Marijke Dirksen.

Het kort geding tegen De Centrale Apotheek (DCA) was aangespannen door vijf Haagse apothekers, de KNMP en Napco (de Nederlandse Apothekers Organisatie). Zij betichtten DCA en huisartsenorganisatie Vitea van misleiding en belangenverstrengeling. Huisartsen van het Vitea Gezondheidscentrum Mariahoeve in Den Haag zouden door DCA worden betaald om herhaalreceptuur via hun apotheek te laten lopen. Bovendien zouden patiënten van de Vitea-huisartsen geen vrije apotheekkeuze hebben. De voorzieningenrechter in Den Haag heeft alle aantijgingen vandaag van tafel geveegd.

Directeur Marijke Dirksen van DCA hoopt dat het nu voor eens en altijd is afgelopen met de ongefundeerde acties tegen haar bedrijf. "Dergelijke processen werken vertragend op ons streven naar verdere optimalisatie van de farmaceutische zorg, waarbij kwaliteit en doelmatigheid voorop staan. Huisartsen spelen daarin een voorname rol, omdat zij de spin vormen in het web van de eerstelijns gezondheidszorg. Bij hen komt immers alle informatie over de gezondheid van hun patiënten binnen. Zij beschikken ook over het meest volledige medisch dossier. Om goede geneeskundige zorg te kunnen leveren dient de huisarts te beschikken over een compleet medicatiedossier. Daarbij zijn de huisartsen afhankelijk van hun contacten met andere beroepsbeoefenaren, zoals apothekers. Dit geldt temeer nu patiënten sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet niet (langer) ingeschreven hoeven te staan bij een apotheek en

CommerzBank AG 063.70.36.646 | IBAN NL78COBA063703646 | SWIFT/BIC COBANL2X | Vat NL8174.68.754.B01 | Chamber of Commerce 02096853





steeds meer gaan shoppen. De met DCA samenwerkende huisartsen worden optimaal ondersteund in het up-to-date houden van het medicatiedossier. Ook de patiënten worden hierbij ingeschakeld door hen inzage te geven in het gebruik van hun medicijnen via het HuisartsCentraal Portaal en door een periodieke medicatiecheck uit te voeren waarbij de huisarts en de DCA-apotheker gezamenlijk spreekuur houden.

Sinds begin juli 2009 werkt DCA samen met het gezondheidscentrum Vitea Mariahoeve. Sindsdien is het voor patiënten van dit centrum mogelijk om, als zij dat willen, de medicijnen via de huisartsenpraktijk van DCA te verkrijgen. Dirksen: "Patiënten zijn hiertoe uitdrukkelijk niet verplicht. Zij hebben een eigen keuze. Het gezondheidscentrum van Vitea Mariahoeve fungeert daarbij als uitdeelpost. Dergelijke `uitdeelposten' bestaan sinds jaar en dag in allerlei soorten en maten. In deze opzet kan de `routinematige' verstrekking van herhaalreceptuur door een kostbaar apotheeksysteem tot het verleden gaan behoren. Voor huisartsen ontstaat zo de mogelijkheid om verder te standaardiseren en te optimaliseren. Dat zal kunnen leiden tot het veilig en doelmatig voorschrijven van medicijnen en het voorkomen van `spilling'.

Over DCA
DCA, gevestigd in Delfzijl, is een initiatief van Health Services Nederland voor de centrale verwerking van herhaalrecepten. Deze herhaalrecepten zijn via DCA binnen een dag overal in Nederland beschikbaar. Het afleveradres kan de huisartspraktijk of het gezondheidscentrum zijn, maar De Centrale Apotheek kan medicijnen ook, in overleg met de huisarts, bij de patiënt thuis bezorgen. DCA zet regionale apotheken op, zoals nu al in Arnhem en Amsterdam bestaan, waar apothekers zich volledig inzetten als farmaceutisch expert voor specifieke (medisch)farmaceutische problematiek betreffende de eerste en tweede uitgifte van een geneesmiddel, polyfarmacie en specifieke thuiszorg. Health Services Nederland richt zich op het initiëren en realiseren van innovatieve projecten in de gezondheidszorg. Onder de vlag van Health Services Nederland vallen, naast DCA, ook de medisch-farmaceutische groothandel Health Services & Logistics en HuisartsCentraal.


---

Noot voor de redactie (