Ingezonden persbericht


Persbericht

13e Holland Animation Film Festival in Utrecht

The Cutting Edge - Op het scherp van de snede:

Bash of Stash! - Ondeugend programma met stoute animatie Pictoplasma - Nieuwe generatie character design
What the 4K! - Wereldpremières in formaat van de toekomst n(EU)w - Afstudeerfilms Europese studenten SIGGRAPH Asia Electronic Theatre - Achttien topfilms Cartoon d'Or 2009 - Beste van de Beste Europese films Digital Art Direction - Kunst van de straat / Digitale Graffiti

Van enerverende clips tot hilarische cartoons, van conventionele films tot spectaculaire computeranimatie. Competities voor korte animatiefilms, studentenfilms uit Nederland en België, geanimeerde opdrachtfilms, en nog veel meer. 4 t/m 8 november 2009 in Utrecht
Filmtheater 't Hoogt, City / Movies, Theater Kikker http://www.haff.nl

The Cutting Edge laat de vaak spannende en vernieuwende wisselwerking tussen film, beeldende kunst, games en internet zien. Ook dit jaar heeft het Holland Animation Film Festival spannende programma's op het scherp van de snede!

Naughty Naughty Naughty met Bash of Stash!
Stash DVD Magazine (www.stashmedia.tv) is de maandelijkse vitrine voor animatie, VFX and motion graphics voor de internationale vormgeving- en reclamewereld. Elke editie staat bol van de innovatieve commercials, broadcast design, videoclips, virals, branded content, game cinematics, korte animatiefilms en achtergronden over software en technieken. Speciaal voor het HAFF wordt de uitstalkast dit jaar opengezet met een selectie shorts en een selectie videoclips. En een ondeugend programma: Naughty, Naughty, Naughty!, met 23 voorbeelden van moderne media die zich te buiten gaan - van hilarisch tot verontrustend en terug. Stoute animatie is nog nooit zo leuk geweest!

Pictoplasma: Characters in Motion
Het Berlijnse Pictoplasma-project richt zich op hedendaags character design. Pictoplasma begon in 1999 als 's werelds eerste uitgebreide inventarisatie, verzameling en expositie van hedendaags character design, of het nu ging om animatie, illustratie, grafische kunst of speelgoed. Sindsdien heeft het project een aantal veelgeprezen compilaties gepubliceerd, waaronder een Character Encyclopaedia en Characters in Motion, die zijn uitgegroeid tot bijbels van de animatie. De programma's op het HAFF bevatten hoogtepunten en voorbeelden van een nieuwe generatie character design, die de stijl terugbrengen in de wereld van de animatie.

What the 4K!
Het Holland Animation Film Festival is er trots op het eerste Europese festival te zijn met een volwaardig programma in 4K. 4K Digital Cinema is het filmformaat van de (nabije) toekomst, met een spectaculaire resolutie van 4096 x 2160 pixels. Het programma bevat wereldpremières van Nederlandse pioniers, zoals Hemels Licht van Jan Karel Lameer, Handelingen van Maarten Isaäk de Heer en Red-End van Robin Noorda en Bethany de Forest.

n(EU)w
De nieuwe generatie Europese animatiefilmers presenteert zich in een programma korte films. De afstudeerfilms van de studenten van Europese opleidingen zijn van hoog niveau en vormen de visitekaartjes waarmee de regisseurs zich presenteren aan de industrie en het festivalpubliek.

SIGGRAPH Asia 2008 Electronic Theatre
De Aziatische editie van de grootste computer graphics-conferentie SIGGRAPH (Singapore, 2008) presenteerde de laatste nieuwe films en geavanceerde technologie op het gebied van CG. Electronic Theatre is al jaren een geliefd onderdeel van de SIGGRAPH-conferentie. Het ET-programma op het HAFF biedt een blik op het volledige internationale spectrum van creativiteit en technologische innovatie in een verzameling van achttien animatiefilms. Top class CG opdrachtfilms, artistieke shorts en digitale afstudeerfilms

Cartoon d'Or 2009
De Cartoon d'Or is de prestigieuze Europese prijs voor korte animatiefilms van Cartoon, de European Association of Animation Film, mede mogelijk gemaakt door het MEDIA Programme. De films die meedingen worden genomineerd door animatiefestivalpartners, waaronder het Holland Animation Film Festival. De Cartoon d'Or wordt jaarlijks in september uitgereikt, tijdens het Cartoon Forum, het forum voor de co-productie, financiering en distributie voor Europese animatie voor tv en nieuwe media. Dit programma toont de finalisten en de winnaar van de Cartoon d'Or 2009. De beste van de beste Europese films dus.

DAD - Digitale Art Direction
Digitale technieken zorgen voor grote veranderingen rond bewegend beeld. Met spannende nieuwe mogelijkheden voor zowel productie (motion graphics, scripting, mobiele telefoons, Flash), als voor distributie (eigen DVD, YouTube). Maar de grootste verschuiving zit vooral in het feit dat dit allemaal laagdrempelig toegankelijk is voor iedereen die iets in beweging wil zetten. Dat zorgt kortom voor dynamiek. DAD - Digital Art Direction - richt zich daarom op de nieuwe generatie amateurkunstenaars, studenten en aanstormend loslopend talent die met behulp van digitale technieken nieuwe wegen zoeken om hun film te maken. Makers die als ware 'Digitale Art Directors' dankzij nieuwe technieken meer aspecten van bewegend beeld naar hun hand kunnen zetten dan ooit. Het is, kort door de bocht, kunst van de straat of met een mooie term: digitale graffiti. DAD is een initiatief van Kunstfactor, sectorinstituut voor amateurkunst.