Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

KPN en BOA maken muziekonderwijs toegankelijk voor Amsterdamse leerlingen

Amsterdam, 2 november 2009 - 1 op de 5 kinderen in Amsterdam ontbreekt het thuis aan financiële middelen om mee te doen aan muzikale activiteiten. Ook op school krijgen nog maar weinig kinderen muziekles. Scholen in Amsterdam kunnen hun leerlingen niet het muziekonderwijs bieden dat ze zouden willen. En dat terwijl muziekonderwijs bijdraagt aan de kwaliteit van het onderwijs, aan de culturele kennis en aan de talentontwikkeling van kinderen. Nu het Amsterdamse onderwijs beschikt over een breedbandnetwerk is er een nieuwe oplossing voor de scholen: de online muziekschool Gigajam. KPN, de leverancier van het Amsterdamse onderwijsnetwerk, wil het muziekonderwijs op de scholen graag stimuleren. Op de BOA Glas in de Klas conferentie 2009 maakt KPN bekend dat de stadsbrede invoering van Gigajam mede tot stand komt door een financiële bijdrage van KPN. Vertegenwoordigers van de pers zijn van harte uitgenodigd op deze conferentie

Muziekinstrumenten leren spelen op de computer: in Londen groot succes.

Gigajam is een online muziekschool. Leerlingen leren gitaar, basgitaar, drums en/of keyboard te spelen. Doordat er online lessen in beeld, spraak en geschrift beschikbaar zijn, is het heel geschikt voor meerdere leerstijlen en kunnen ook leerlingen met een minder talige achtergrond het programma prima volgen. De software analyseert de prestaties van de kinderen. Het programma kan 24/7, op school en thuis gebruikt worden. In Londen en in meerdere districten van Engeland is het programma collectief ter beschikking gesteld aan alle scholieren van basis en voortgezet onderwijs. Daardoor is het aantal kinderen dat toegang heeft tot muziekonderwijs daar van een op tien, naar tien op de tien gestegen. In Amsterdam is dit jaar door BOA-Amsterdam en de Muziekschool Amsterdam een pilot Gigajam gestart met een aantal scholen. Het gebaar van KPN zorgt ervoor dat alle Amsterdamse scholen mee kunnen doen aan het Gigajam-project. Scholen maken hierbij op een unieke, innovatieve en relevante manier gebruik van hun nieuwe breedbandnetwerk.

BOA-Amsterdam, OBA en KPN

De coöperatieve vereniging BOA-Amsterdam wil naast de realisatie van het breedbandnetwerk het Amsterdamse onderwijs enthousiasmeren en inspireren om het nieuwe glasvezelnetwerk optimaal te gebruiken. Daarom organiseert zij op 4 november de tweede 'Glas in de Klas' conferentie. Op de conferentie presenteren experts voorbeelden waarbij het gebruik van het netwerk bijdraagt aan het vernieuwen en verbeteren van de onderwijsinhoud. De conferentie wordt georganiseerd in samenwerking met de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). De OBA is zelf gebruiker van het netwerk en weet dat digitale projecten essentieel zijn om leerlingen te stimuleren te lezen. KPN is leverancier van het onderwijsnetwerk. Zij wil door te participeren in het Gigajam-project benadrukken dat de aanleg van een breedbandnetwerk scholen heel veel vernieuwende en relevante mogelijkheden biedt.

Kijk op www.boa-amsterdam.nl voor het conferentieprogramma en meer informatie.