Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

LNV en TNO vragen ideeën om voedselverspilling te verminderen

Persbericht | 28-10-2009

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) roept partijen uit de voedselverwerkende industrie op om ideeën aan te leveren over hoe er minder voedsel wordt weggegooid of beter wordt benut. Samen met TNO worden kansrijke ideeën uitgewerkt tot businesscases die echt kunnen worden uitgevoerd.

Per jaar gooit de voedselketen (producenten, transporteurs, industrie, horeca, catering en retail) voor 2 miljard euro aan voedsel weg. Minister Verburg wil dat in 2015 20% minder voedsel wordt verspild. De ideeën van het bedrijfsleven moeten daar een bijdrage aan gaan leveren.

LNV Innovatie-impuls

Voor het uitwerken van ideeën en plannen wordt een innovatieve manier van werken ingezet waarbij een team van drie deelnemers onder begeleiding van TNO binnen een week een probleem en uitwerkt tot een plan van aanpak. Op maandagochtend ontvangt het team het idee of plan en na een week presenteert het de oplossing en een plan van aanpak met bijbehorende business case. Het team wordt samengesteld uit mensen werkzaam in de voedingsindustrie op basis van de vereiste kennis en vaardigheden.

Stappenplan

Het uitwerken van de uitdagingen gebeurt in een aantal stappen. Van 4 november tot en met 20 december 2009 kan iedereen op de website van LNV aangeven waar de uitdagingen rond voedselverspilling liggen. Hier is ook de inbreng van anderen te zien. Omdat iedereen op elkaar kan reageren, zullen uitdagingen steeds scherper en duidelijker worden.

Uit de ingediende ideeën worden er vier gekozen als uitgangspunt voor een LNV Innovatie-impuls. In februari 2010 worden deze vier ideeën uitgewerkt tot plannen van aanpak en business cases. Daarna is op de website van de LNV Innovatie-impuls ook gelegenheid voor kennisdeling rond het thema voedselverspilling. Ook zullen de plannen van aanpak in die periode worden uitgevoerd.