Ingezonden persbericht




In deze nieuwsbrief oa


* Het Uur U: 60 minuten, 6 gedichten, 1 dichter, 2 interviewers en U!
* Poëzie-estafette

* Literaire Berlijn-revue

* Prijsuitreiking HC Trofee

* Nabokov-avond

* Belle van Zuylen

Het uur U: Zestig minuten, zes gedichten, één dichter, twee interviewers en U! Woendag 4 november om 20.15u
Akademietheater, Janskerkhof 17/18, Utrecht - zaal open om 20:00u - aanvang om 20:15u - ?7,50/?5,00 (passe-partout ?37,50 /?25,00) - kaartverkoop via Akademietheater http://www.hku.nl (reserveren via info@slau.nl)

Op woensdag 4 november om 20.15 u interviewen Robert Dorsman en Jan van der Haar in het Akademietheater te Utrecht de dichter Menno Wigman over zijn werk.

Menno Wigman (1966) maakte zijn officiële debuut als dichter met de bundel 's Zomers stinken alle steden (1997). Daarvoor had hij al bij marge-uitgevers gepubliceerd. Na dit succesvolle 'debuut' duurde het - omdat hij naar eigen zeggen slechts één of twee goede gedichten per jaar schrijft - lang voor zijn volgende bundel verscheen. Voor Zwart als kaviaar (2001) ontving hij de Jan Campertprijs. In 2004 volgde Dit is mijn dag. In 2005 verbleef hij drie maanden als poet in residence in de psychiatrische instelling Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder. De neerslag van dat verblijf is te vinden in een dagboek en in de Gedichtendagbundel De wereld bij avond. Begin dit jaar verscheen De droefenis van copyrettes, een keuze uit zijn eigen werk. Wigmans hang naar zwarte romantiek spreekt niet alleen uit zijn eigen werk, maar ook uit de vertalingen die hij maakte van dichters als Charles Baudelaire, Leopold Andrian en Gérard de Nerval.

Poëzie-estafette
Zaterdag 7 november van 12.00u - 17.00u

De genomineerde dichters van de HC Trofee Schrijfwedstrijd toeren met een bakfiets en de SwingDutchDixielandband door Hoog Catharijne, de drukst belopen openbare ruimte van Nederland! Presentatie van de estafette: Vincent Kross.

Literaire Berlijn-revue
Zondag 8 november vanaf 14.00u
Hofman Café - Janskerkhof 17a

Met Wilfred Oranje, Anne Barnhoorn, Gabriele Stötzer en Carola Vossen

14.00u -14.30u SLAU-redacteur Roland Fagel interviewt vertaler Wilfred Oranje over zijn vertaling van Joseph Roth in Berlijn - een leesboek voor wandelaars. Joseph Roth haatte de stad, maar niemand anders heeft het Berlijn van het interbellum zo haarscherp beschreven. 14.30u -14.45u Lili Marleen en andere Duitse 'evergreens' door zangeres Carola Vossen en Jan Dekker (piano) 15.00u - 15.30u Schrijfster/scenariste/columniste Anne Barnhoorn woonde een jaar in Berlijn en bespreekt haar ervaringen in de stad met SLAU-redacteur Hans Heesen 15.30u -15.45u Carola Vossen / Jan Dekker
16.00u -16.45u De in Utrecht woonachtige Duitse schrijfster Gabriele Stötzer was een van de vrouwen die - toen de muur viel in 1989 - het Stasi-kantoor in Erfurt bezetten. Zij doet een performance, gebaseerd op haar boek Die erziehung der Muetzenlosen. Het toonaangevende Duitse weekblad Die Zeit heeft onlangs in een kleurenbijlage een reportage van zes pagina's gewijd aan Stötzer!

Prijsuitreiking HC Trofee
Zaterdag 21 november van 14.00u - 17.00u

Met inspirerende optredens van de finalisten maakt SLAU de winnaars van de jaarlijkse HC Trofee schrijfwedstrijd bekend! De HC Trofee werd dit jaar gemaakt door Lex Heilijgers (1949). De Utrechtse beeldend kunstenaar is al jaren bevlogen lid van Kunstliefde. Wieke Garcia zorgt voor zang en gitaarmuziek!

Nabokov-avond
Maandagavond 23 november om 20.00u
Café Van Wegen, Lange Koestraat 15 - toegang gratis - aanvang 20.00 uur - nu mét boekenbingo!

Met Stephan Enter, Arie Storm, Tjark Kruiger, Alexis de Roode en Lennard van Rij

Vlak voor deze avond verschijnt wereldwijd - na een voorpublicatie in Playboy - The Original of Laura, de roman die Vladimir Nabokov, de auteur van Lolita, bij zijn overlijden in 1977 onvoltooid achterliet. Het boek moest verbrand worden - zo decreteerde Nabokov.

Zoon Dmitri besloot anders: nadat The Original of Laura meer dan twintig jaar in een Zwitserse bankkluis lag, komt het nu in een tweetalige uitgave in de boekhandels terecht. Voor SLAU is dit heuglijke feit de aanleiding voor een gesprek met schrijver/recensent Arie Storm en schrijver Stephan Enter, beiden kenners en bewonderaars van het werk van Nabokov. Ook met Tjark Kruiger: als vertaler Russisch ontdekte hij opmerkelijke verschillen tussen Nabokovs Russische romans en de Engelse 'vertalingen' die Nabokov daar zelf van maakte.

Brieven aan Belle van Zuylen
Woensdag 25 november om 20.00u
Dekenkapel, Pieterskerk, Pieterskerkhof 5 - inloop: 19:30u - aanvang: 20.00u - geen pauze, borrel met wijn na afloop - gratis toegang! Reserveren via info@slau.nl

De Utrechtse schrijver Bert Natter en filosofe Joke Hermsen lezen de door hen geschreven Brieven aan Belle van Zuylen voor. Neerlandica Marita Mathijsen zal hen vervolgens interviewen. Bovendien levert Dr. Suzan van Dijk, bestuurslid van het Genootschap Belle van Zuylen, een speciale bijdrage door eeoriginele brief van Belle - én de vertaalde versie - voor te dragen. Haar brief sluit aan bij de door de schrijvers gekozen thema's.

Azar Nafisi geeft Belle van Zuylenlezing
Donderdag 26 november om 20.00u
RASA Wereldculturencentrum, Pauwstraat 13a, 3512 TG Utrecht - kaarten (?10/?7,50) zijn te koop bij RASA (wo t/m vr van 15.00u-18.00u) http://www.rasa.nl - t 030-2316040

SLAU en Vrede van Utrecht presenteren de Belle van Zuylenlezing:

Fictional Realities and Real Fictions:
Dispatches from the Islamic Republic of Iran

Op donderdag 26 november om 20.00u in RASA Wereldculturencentrum te Utrecht geeft de Iraans-Amerikaanse bestsellerschrijfster Azar Nafisi (1955) de Belle van Zuylenlezing over de subversieve rol van literatuur in democratie en dictatuur.

Azar Nafisi kunnen we met recht een Belle van de twintigste en eenentwintigste eeuw noemen. Zij weeft in haar boeken op uiterst geraffineerde manier een zeer persoonlijk web van betrekkingen tussen cultuur, politiek, familie, maatschappij en literatuur. In 1981 werd ze wegens haar weigering de hoofddoek te dragen ontslagen als docent literatuur aan de universiteit van Teheran.

In Lolita lezen in Teheran vertelt ze hoe ze haar colleges thuis in het geheim voortzette. Het boek werd een wereldwijd succes (vertaald in 32 talen), leverde haar de bewondering op van onder andere Michael Zeeman, Susan Sontag, Cynthia Ozick en Margaret Atwood en stond 117 weken op de bestsellerlijst van de New York Times. In Alles wat ik verzweeg werkt ze die verwevenheid van leven en literatuur nog verder uit aan de hand van haar relatie met haar ouders, de streng perfectionistische en verbitterde moeder en de veel zachtere vader die haar al vroeg door het vertellen van verhalen en sprookjes inwijdde in de klassieke Perzische literatuur.

Nafisi is verbonden aan het John Hopkins Institute in Washington D.C, waar ze doceert over de relatie tussen literatuur en politiek en overheidsinstellingen en andere organisaties adviseert over de mensenrechten- en vrouwenrechtensituatie in Iran. Daarnaast publiceert ze geregeld in The New York Times, The Washington Post, The New Republic en The Wall Street Journal. Momenteel werkt ze aan de Republiek van de verbeelding, over de bevrijdende kracht van literatuur en de rol van de verbeelding in het overbruggen van culturele verschillen.

Haar werk is een volstrekt unieke en eigenzinnige vermenging van autobiografie, literaire kritiek en sociale geschiedenis. Nafisi is eenzelfde kritische geest als Belle en steekt haar mening niet onder stoelen of banken. Zij zal worden geïnterviewd door Rudi Wester, de Nederlandse schrijfster, journaliste en oud-directeur van het Institut Néerlandais te Parijs en het Nederlands Literair Productie Fonds Vertalingen.

Vrede van Utrecht is een initiatief van Gemeente en Provincie Utrecht.

SLAU tipt

Verlenging van de termijn voor het inzenden van HC Trofee gedichten!!!

SLAU biedt iedereen de kans literaire roem - en een fikse geldprijs - te verwerven! Neem deel aan de HC-trofee schrijfwedstrijd. Het inzenden van de gedichten kan tot en met zondag 15 november aanstaande! Het gaat om maximaal zeven gedichten over Nieuw Hoog Catharijne en het Stationsgebied/CU2030.

Ding mee naar deze twee extra prijzen van elk 250 euro, direct te besteden in Hoog Catharijne en Stationsgebied op de dag van de finale, zaterdag 21 november 2009. Kijk voor inspiratie op http://www.nieuwhc.nl of http://www.cu2030.nl.

Elke deelnemer mag een selectie van maximaal zeven ongepubliceerde gedichten inzenden. Gezien het grote aantal inzendingen kan over de uitslag niet worden gecorrespondeerd. Deelnemen kan onder pseudoniem, maar echte naam, adres, emailadres en telefoonnummer dienen bij de organisatie bekend te zijn. Deze gegevens worden niet naar buiten gebracht zonder nadrukkelijke toestemming.

De inzendingen kunnen alleen digitaal ingezonden worden als wordbestand zonder opmaakcodes naar hctrofee@slau.nl. Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen. Binnenkort wordt de samenstelling van de jury bekend gemaakt op http://www.slau.nl. Jurering van de inzendingen geschiedt anoniem onder nummer.

Belangrijke datum voor de deelnemers: zaterdag 21 november de grote finale - competitie voor de beste inzendingen.

De HC-trofee is een initiatief van SLAU (Stichting Literaire Activiteiten Utrecht) en wordt mogelijk gemaakt door genereuze sponsorbijdragen van Corio, CU2030 en Belangenvereniging Hoog Catharijne.

LILA - Literaire Ladder

zo 1 Maarten Das en Nanne Nauta
dichter Ruben van Gogh presenteert hun nieuwe dichtbundels 13.30 u Nicolaïkerk, Nicolaaskerkhof 8 http://www.uitgeverijdecontrabas.nl

zo 1 KargaDOORslam
met o.a. Gerben de Ruiter, Tom van Popering, Joost Oomen en Yi Fong Au 14.00 u Kargadoor, Oudegracht 36 www.kargadoor.nl / http://www.zimihc.nl

wo 4 Het uur U: Menno Wigman
zestig minuten, zes gedichten, twee interviewers, een dichter en U! 20.15 u Akademietheater (kleine zaal), Janskerkhof 17/18 http://www.slau.nl

wo 4 Liszt in Utrecht: Mathieu Heinrich
muzikale lezing over Franz Liszt in de Domstad
19.30 u Boekhandel Selexyz Broese, Stadhuisbrug 5 http://www.selexyz.nl

wo 4 U-SLAM: eerste ronde van een nieuw seizoen poetry slammen met juryleden Fabian Stolk, Maarten Das en Gina van den Berg 20.00 u De Bastaard, Jansveld 17 http://www.poeziecircus.nl

vr 6 Vincent van Gogh: De Brieven
Neerlandicus Hans Luijten over de totstandkoming van De Brieven 19.30 u Boekhandel Selexyz Broese, Stadhuisbrug 5 www.selexyz.nl

za 7 HC Trofee presenteert: Poëzie-estafette
20 dichters toeren door Hoog Catharijne
12.00 u -17.00 u http://www.slau.nl

za 7 Ingmar Heytze, Casper Fioole en ACG Vianen
improvisatiecollectief Shinkansen presenteert: Poetic Justice 21.00 u SJU Jazzpodium, Varkenmarkt 2 http://www.sjujazz.nl

za 7 Jubileumavond boekhandel Savannah Bay presentatie Savannah's Silver Stories met o.a. Vrouwkje Tuinman, Ingmar Heytze, Alexis de Roode, Sanneke van Hassel, DJ Suna en Leine
20.00 u RASA Wereldculturencentrum, Pauwstraat 13a http://www.savannahbay.nl

za 7/zo 8 Kultursonntage: Niemandsland
kijk voor het literaire programma op http://www.culturelezondagen.nl

zo 8 Theateravontuur Port 'n Pluche
met het muzikale woordenspel van De Tivolies en Michiel Peereboom 15.30u Stadskasteel Oudaen, Oudegracht 99 harry@ludwigvon.com

zo 8 In de houten broek: Maarten van Rossem
woordkunstenaars beklimmen de kansel met een inspirerende redevoering 17.00 u Geertekerk, Geertekerkhof http://www.indehoutenbroek.nl

ma 9 Jean Cocteau - La voix humaine
toneelmonoloog door Halina Reijn http://www.stadsschouwburg-utrecht.nl 20.00 u Stadsschouwburg, Lucasbolwerk 24

wo 11 Slok op Utrecht: poëzie en actualiteit
met gasten uit het nieuws en dichters die op de actualiteit reageren 20.00 u café Willem Slok, Korte Koestraat 2 http://www.poeziecircus.nl

vr 13 Poëtisch concert: Quand je rêve
nostalgische chansons van zanger/gitarist Fernand Huard 20.15 u Salon Saffier, Herenstraat 29 http://www.salonsaffier.nl

zo 15 De wandelaar in de wolken: Martinus Nijhoff
revue-achtig programma door door acteur Boris van den Wijngaard 15.00 u Salon Saffier, Herenstraat 29 http://www.salonsaffier.nl

wo 18 Poetry Live: dichters, schrijvers en muzikanten met Paulien Cornelisse, Mischa Andriessen en Tjitske Jansen 20.00 u Moira, Wolvenstraat 10, http://www.poeziecircus.nl

do 19 Ignacio Martínez de Pisón
lezing van de (scenario)schrijver over zijn film Carreteras Secundarias 20.00 u Instituto Cervantes Domplein 3 http://www.cervantes.nl

do 19 Hooft, Vondel en Annie M.G. Schmidt
klassieke kamermuziek: de canon van het Nederlandse lied 20.00 u Vredenburg Leeuwenbergh, Servaasbolwerk 1a http://www.vredenburg.nl

za 21 Prijsuitreiking HC Trofee Schrijfwedstrijd
feestelijke finale met verhalen, gedichten en muziek 14.00 u -17.00 u Voorlichtingscentrum CU2030 http://www.slau.nl

zo 22 Dichten bij Belle - het Utrechts Dichtersgilde: Ingmar Heytze, Chrétien Breukers, Alexis de Roode, Ruben van Gogh en Ellen Deckwitz 14.00 u -17.00 u Slot Zuylen, Tournooiveld 1, Oud-Zuilen http://www.slotzuylen.nl

zo 22 Eerste Nederlandse Dobbelslam
de dobbelstenen beslissen over o.a. Arnoud Rigter en Kila & Babsie 14.30 u café Averechts, Lijsterstraat 49 http://www.bernhardchristiansen.nl

zo 22 Meer woorden, meer kleuren
Poëzie van Baban, kalligrafie van Araz en muziek van Monir 14.00 u Kargadoor Oudegracht 36 http://www.kargadoor.nl

ma 23 Nabokov - The original of Laura
Literair café Woorden bij Van Wegen met o.a. Stephan Enter en Arie Storm 20.00 u Café Van Wegen, Lange Koestraat 15 http://www.slau.nl

ma 23 / di 24 Knut Hamsun - 'De schrijver'
theater, poppenspel en beeldende kunst door Ulrike Quade 20.30 u Stadsschouwburg, Lucasbolwerk 24
http://www.stadsschouwburg-utrecht.nl

di 24 Virginia Woolf: Orlando
theaterbewerking met o.a. Kirsten Mulder en Maria Kraakman 20.00 u Stadsschouwburg, Lucasbolwerk 24
http://www.stadsschouwburg-utrecht.nl

wo 25 Bert Natter en Joke Hermsen
lezen door hen geschreven brieven aan Belle van Zuylen 20.00 u Pieterskerk (dekenkapel), Pieterskerkhof 5, http://www.slau.nl

do 26 Azar Nafisi: de subversieve rol van literatuur in democratie en dictatuur - Belle van Zuylenlezing m.m.v. Rudi Wester 20.00 u RASA Wereldculturencentrum, Pauwstraat 13a http://www.slau.nl

vr 27 Joyce Roodnat lezing over de Italiaanse filmgeschiedenis 20.00 u Moluks Historisch Museum, Kruisstraat 2, http://www.danteutrecht.nl

za 28 Pindaconcert - intieme kunstsalon
met o.a. Jan Veldman, Victor Snuvelink, Hanz Mirck, Marlieke Fris en Lilian Hak 20.30 u Oudegracht 226 aan de Werf http://www.keeswennekendonk.nl

zo 29 Een raadsel voor Roosje
muzikale kindervoorstelling n.a.v. het bekroonde boek van André Sollie 11.00 u Vredenburg, Leidsche Rijn http://www.vredenburg.nl

ma 30 Dante Alighieri: La Divina Commedia toneelbewerking met o.a. Dreya Weber en Merijn de Jong
20.00 u Stadsschouwburg, Lucasbolwerk 24
http://www.stadsschouwburg-utrecht.nl

***

Kijk voor meer informatie op www.slau.nl


info@slau.nl
Postbus 274, 3500 AG Utrecht, 030 2318376


Postbus 274 | 3500 AG Utrecht | t: 030 2318376 | e: info@slau.nl | http://http://www.slau.nl