Ingezonden persbericht


MC POST 2 november 2009

Nog twee dagen te gaan en dan is het zover: op woensdag 4 november, 17:30 u opent MC de elfde editie van HOLLANDSE NIEUWE, het theaterfestival voor nieuwe toneelschrijvers en nieuwe theatermakers op het terrein van de Westergasfabriek. Thema van dit jaar is TEASING (in de zin van verleiden, prikkelen, plagen...). De opening start op het terrein met brassband 'De kids van Amsterdam-Oost', gevolgd door een programma in het Machinegebouw met filmproducent San Fu Malta en muzikant / producer Perquisite en een teaser-programma van theatermakers Jim Taihuttu, Chiron & Thomas en Wytske Versteeg.

Hieronder een aantal high lights van het programma van HOLLANDSE NIEUWE 11. Voor het complete programma van het festival (4 tm 7 november), check: www.hollandsenieuwe.nl

HOLLANDSE NIEUWE VIDEO'S & REPORTAGES




Speciaal voor elke voor HOLLANDSE NIEUWE geselecteerde theatermaker en toneelschrijver ontwikkelde MC ism HOTEL een korte teaservideo. Bekijk ze allemaal op het vimeokanaal van MC.

Bovendien volgen zes nieuwe cultuurjournalisten het maakproces van een aantal makers en schrijvers op het festival, hun bevindingen zijn te zien op de HN CULTUURJOURNALISTEN BLOG en dagelijks te lezen in de dagkrant van HOLLANDSE NIEUWE.

HOLLANDSE NIEUWE - AWARDS

De vijftien door MC geselecteerde schrijvers en makers maken met hun eenakter of presentatie kans op de Hollandse Nieuwe Toneelschrijfprijs of - Theatermakersprijs, een prijs waarmee ze hun voorstelling verder mogen ontwikkelen en toeren in het voorjaar van 2010. Het publiek van het festival bepaalt wie de Hollandse Nieuwe Publieksprijs verdiend. De winnaars worden op de slotavond van HOLLANDSE NIEUWE, zaterdag 7 november bekend gemaakt.

Daarnaast ontvangt Noraly Beyer op donderdag 5 november de Cosmic Award uit handen van Burgemeester van Amsterdam, Job Cohen. Zij ontvangt de award voor haar inzet en ook haar rol als boegbeeld binnen de Nederlandse samenleving waarin zij fungeert als voorbeeld en pleitbezorger voor diversiteit in de media.

HOLLANDSE NIEUWE - BRAP!



Iedere avond tijdens HOLLANDSE NIEUWE om 23:30 u is BRAP!, de dagelijkse talkshow van HOLLANDSE NIEUWE, waarin gastheer Jurendi Maduro zich als een echte diva begeeft in de wereld van cultuur, politiek en seks. Tenminste, dat is zijn bedoeling.....

met o.a. Jandino Asporaat, Jeffrey Spalburg, Mike Libanon, Bo Bojoh, Farida van den Stoom, Jenny Mijnhijmer, Paulette Smit, Dennis Rudge, Leo Janssen, Poal Cairo, Frank Wijdenbosch

HOLLANDSE NIEUWE - GESPREK & PRESENTATIE

Op donderdag 5 november gaat Maarten van Hinte in gesprek met filmproducent San Fu Malta (van o.a. Alles is Liefde en Zwartboek) over o.a. zijn visie op typecasting. Hoe wordt er met culturele diversiteit omgegaan in de filmwereld? Wordt het als een marketingtool bekeken of alleen ingezet als het onderwerp er om vraagt?

Verder op vrijdag 6 november de boekpresentatie 'IK VOND HET BOEK BETER'. Van papier naar op de planken en weer terug. Een boek wordt vaker verfilmd, maar een theaterstuk bewerken tot een boek, kan dat ook?

Beide programma-onderdelen zijn gratis toegankelijk, maar reserveer je kaart via: kassa@mconline.nl / 020-6065040

HOLLANDSE NIEUWE - KUNST, MASSAGE & NIGHT SHIFTS



Voor alle mensen die tijdens HOLLANDSE NIEUWE een overdosis aan theater hebben gehad: Ga kunst kijken op het festivalterrein. HOLLANDSE NIEUWE biedt twee theatrale installaties van eigenzinnige kunstenaars Karen Maes en Fiona Kluck en de wereldpremiere van de MONOLOGENMACHINE.

Verder zijn er dit jaar weer heerlijke massages van 'Get touched by Local Jones' en aan het einde van elke festivaldag NIGHT SHIFTS: dj's en live muziek in de de foyer van het Ketelhuis!