Groot succes aanleiding tot vervroegd sluiten emissiecampagne certificaten van aandelen Triodos Bank

04/11/2009 18:59

TRIODOS-BANK NV

· Groot succes aanleiding tot vervroegd sluiten emissiecampagne certificaten van aandelen Triodos Bank

· Eigen vermogen verhoogd met ruim 100 miljoen euro

Brussel, 4 november 2009 - Triodos Bank heeft haar internationale emissiecampagne certificaten van aandelen vandaag vervroegd en met succes afgerond. De campagne is gestart op 30 september en zou lopen tot 17 november a.s.

Directe aanleiding voor de emissie is de sterke groei van de activiteiten van deze duurzame bank.

Triodos Bank verwacht de komende drie tot vier jaar te verdubbelen in balanstotaal, in aantal klanten en financieringen aan duurzame bedrijven. Mede als gevolg van de financiële crisis is de belangstelling voor duurzaam bankieren krachtig toegenomen. De emissie vond plaats in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Duitsland. Met het nieuwe kapitaal legt de bank een stevig fundament voor verdere groei van haar activiteiten.

Van de 102 miljoen EUR nieuw kapitaal is 40% ingebracht door grote institutionele beleggers.

Nieuwe institutionele belegger is het Nederlandse Pensioenfonds voor de Grafische Bedrijven (PGB) met een belang van 5,4%. Bestaande Nederlandse institutionele beleggers met een belang van meer dan 5% die meegaan in de emissie zijn verzekeraar Delta Lloyd, Friesland Bank, Rabobank en het pensioenfonds ABP.

Bij de institutionele beleggers die in het kapitaal van de bank gestapt zijn, valt langs Belgische zijde de deelname van de Caisse d'Investissement de Wallonie (C.I.W.) op. C.I.W. werd in april van dit jaar opgericht door de Waalse regio met als doel extra middelen voor investeringen in Waalse KMO's te creëren. De C.I.W. maakt via de kapitaalsverhoging van Triodos Bank volop gebruik van het hefboomeffect dat bankkredieten mogelijk maken: de investering van 5 miljoen EUR in het kapitaal van Triodos Bank creëert 35 miljoen EUR middelen onder vorm van bankkredieten.

Sébastien Durieux, voorzitter van het directiecomité C.I.W. « C.I.W. is zeer tevreden over deze samenwerking met Triodos Bank. De deelname aan de kapitaalsverhoging van de bank, stelt Triodos Bank in staat 35 miljoen euro te investeren in kredieten aan Waalse KMO's actief in duurzaam ondernemen. De samenwerking is een van de manieren waarop C.I.W. haar doel, steun aan KMO's die in investeren in de Waalse Regio, realiseert. »

Olivier Marquet, directeur Triodos Bank België :'Wij zijn zeer tevreden over de uiterst positieve ontvangst van de emissiecampagne bij het Belgische institutionele en particuliere publiek. Triodos Bank overtuigt steeds meer mensen door de combinatie van duurzaamheid en transparant bankieren. Steeds meer mensen kiezen voor duurzaamheid omdat het loont.'

Aangezien de emissie is overtekend, kunnen niet alle inschrijvingen op certificaten van aandelen worden gehonoreerd. Inschrijvingen die op 31 oktober nog niet waren verwerkt, worden vanaf nu in volgorde van binnenkomst toegewezen. Inschrijvingen ontvangen na 4 november 2009 worden niet meer in behandeling genomen.

De certificaten Triodos Bank zijn niet beursgenoteerd, maar wel verhandelbaar via Triodos Bank zelf. Bij de oprichting van de bank is bewust gekozen voor certificering van de aandelen om zo de onafhankelijkheid en de missie van de bank te waarborgen.

Over Triodos Bank

Triodos Bank nv, opgericht in 1980, is een onafhankelijke bank die staat voor duurzaam en transparant bankieren. De bank financiert bedrijven, instellingen en projecten met een meerwaarde op sociaal, milieu- en cultureel gebied daartoe in staat gesteld door spaarders en beleggers die kiezen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en een duurzame samenleving.

Triodos Bank heeft 225.000 klanten en verleent financieringen aan ruim 9.500 duurzame ondernemingen en projecten. Er werken ruim 500 mensen bij de bank. De bank heeft vestigingen in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Spanje en een agentschap in Duitsland en is wereldwijd een autoriteit op het gebied van microfinanciering in ontwikkelingslanden.

Triodos Bank werkt in België vanuit haar hoofdkantoor in Brussel. De klant doet zijn verrichtingen via Internet Banking, post of fax. De klanten kunnen inlichtingen en advies krijgen via telefoon of mail of na afspraak in het kantoor in Brussel.

Het aanbod van Triodos Bank in België:

· Investeringskredieten en kaskredieten aan bedrijven en organisaties in de sectoren Natuur en Milieu, Cultuur en Sociale economie.

· Projectfinanciering in de sector duurzame energie en milieutechnologie.

· Prefinanciering van subsidies aan organisaties.

· Spaarrekeningen, Junior spaarrekeningen en termijnrekeningen voor particulieren, organisaties en lokale overheden die de zekerheid hebben dat hun financiële reserves enkel dienen om duurzame en reële kredietprojecten te financieren.

· Hypotheekkredieten voor passiefwoningen.

· Duurzame beleggingsfondsen op basis van een strikte duurzaamheidsanalyse, onafhankelijk van de fondsbeheerders. Het research team voert tevens een geëngageerde dialoog met onderzochte bedrijven om de duurzaamheid binnen die bedrijven te stimuleren.

· Duurzaam vermogensbeheer in samenwerking met Puilaetco Dewaay Private Bankers en steunend op dezelfde strikte duurzaamheidsanalyse .

· Het certificaat van aandeel Triodos Bank, waarmee de investeerder bijdraagt aan de groei van het eigen vermogen van de bank. Het certificaat is niet-beursgenoteerd; de koers is gebaseerd op de intrinsieke waarde van het aandeel.