Ingezonden persbericht


4 november 2009

Dreigend faillissement Inspirit Media van de baan
Zwolse rechter stelt Inspirit Media in het gelijk; beslagleggingen door geschorste directeur opgeheven

Amersfoort/Zwolle - Inspirit Media, uitgever van christelijke magazines als Aan de Hand, CV Koers en de Elisabethbode, is in het door haar aangespannen kort geding tegen Riberg Halifax, de werkmaatschappij van de geschorste directeur Stuivenberg, in het gelijk gesteld. Inzet van het kort geding dat vorige week dinsdag in Zwolle diende, was de vraag of Riberg Halifax - omdat Inspirit onderhandelingen met Riberg niet te goeder trouw zou hebben gevoerd en binnen een termijn van drie weken tot overeenstemming zou hebben moeten komen - terecht was overgegaan tot het opleggen van beslagen. Die vraag beantwoordt de rechter in kort geding ontkennend. Naar het oordeel van de rechter heeft Inspirit de onderhandelingen met Riberg, noodzakelijk na de eerdere uitspraak te Utrecht, te goeder trouw ('voortvarend en constructief') gevoerd. Het kan volgens de rechter in Zwolle ook niet zo zijn dat de Utrechtse rechter beide partijen gelast heeft om binnen drie weken tot overeenstemming te komen. Over dit laatste merkt de rechter op dat de 'verplichting om door te onderhandelen geen resultaatverbintenis maar een inspanningsverbintenis is'. Aanvullend spreekt de rechter in Zwolle uit dat naar haar oordeel ook eerder geen koopovereenkomst met Riberg Halifax tot stand is gekomen; ook in de toekomst hoeft zo'n overeenkomst niet te worden gesloten.

Bereidheid
Aan het kort geding in Zwolle, en eerder in Utrecht, ging de schorsing door Inspirit Media van directeur Stuivenberg vooraf. Inspirit Media gaf toen aan na de schorsing te zullen besluiten over ontslag; begin september echter verbood de rechter in Utrecht om gedurende de onderhandelingen tot ontslag over te gaan. De rechter in Zwolle oordeelt nu dat dit ontslagverbod slechts gegolden heeft voor de periode van de drie weken waarin onderhandeld diende te worden. In een verklaring merkt Inspirit nu op dat het ontslagbesluit van de geschorste directeur Stuivenberg morgen behandeld wordt; tot die tijd is opnieuw sprake van schorsing. Inspirit Media is bereid het conflict definitief op te lossen, maar geeft aan 'hierin ook afhankelijk te zijn van de bereidheid van de tegenpartij'. Inspirit benadrukt dat ook in de afgelopen weken tussen partijen gesprekken zijn gevoerd over de mogelijkheid van minnelijke schikking en mediation; dit heeft echter niet tot resultaat geleid.

Geen faillissement
Nu de beslagleggingen door Riberg Halifax beëindigd moeten worden, zijn - zo merkt Inspirit in de verklaring op - liquide middelen beschikbaar om de normale bedrijfsvoering op een goede wijze voort te zetten. Daarmee is een dreigend faillissement, waarover vorige week tijdens het kort geding gerept werd, van de baan. Wel zijn, door verliezen in het verleden die in 2009 doorwerken én door een ten opzichte van de begroting tegenvallende abonnee-ontwikkeling bij de titels van Inspirit, maatregelen qua productassortiment nodig. Daarvoor zijn in de afgelopen maanden plannen ontwikkeld, in nauwe samenwerking tussen de bedrijfsonderdelen in Amersfoort (de uitgeverij) en in Zwolle (de uitgeef ondersteunende diensten). Die plannen geven zicht op een gezonde bedrijfsvoering in de (nabije) toekomst. In de verklaring merkt Inspirit op dat hierbij 'steun en betrokkenheid van (potentiële) abonnees en relaties van harte welkom zijn. Het is het verlangen van directie, medewerkers en Raad van Toezicht om met andere christelijke organisaties samen te werken om christenen te kunnen blijven bemoedigen en inspireren'.


Noot voor redacties
Noot voor de redactie -

Ingezonden persbericht