GroenLinks in de Europese Unie

Brussel, 4 november 2009 - GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen is van 4 november tot 6 november in Madrid. Spanje vervult vanaf 1 januari 2010 het voorzitterschap van de Europese Unie. In Madrid spreekt Cornelissen onder meer met de Minister van Gelijke Rechten over de strategie ten opzichte van vrouwenrechten en gendergelijkheid tijdens het Spaanse voorzitterschap.

Cornelissen: "Spanje heeft zelf de laatste jaren veel geïnvesteerd in gelijke rechten en is van achterblijver pionier geworden. Zo bestaat het Spaanse kabinet voor meer als de helft uit vrouwen en is gelijkheid wettelijk verankerd in diverse nieuwe wetten. Nu moet Spanje tijdens haar voorzitterschap het initiatief nemen om gelijke behandeling ook in Europa een impuls te geven. In te veel lidstaten wordt de richtlijn gelijke behandeling niet goed uitgevoerd en hebben vrouwen bijvoorbeeld slechte toegang tot rechtspraak om hun rechten te kunnen claimen."

Cornelissen maakt namens de Groenen deel uit van de delegatie van de Commissie Rechten van de Vrouw en Gendergelijkheid van het Europees Parlement. In Madrid zal de delegatie spreken met de Minister van Gelijke Rechten, parlementsleden en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties.

Programma donderdag 5 november

* Ontmoeting met Minister van Gelijkheid, mevrouw Bibiana Aído
* Ontmoeting met vertegenwoordigers van de Spaanse overheid over gendergelijkheid, geweld tegen vrouwen, arbeidsgelijkheid, anti-discriminatie, het vrouweninstituut en het jongereninstituut.
* Ontmoeting met parlementariërs van de commissies gelijkheid van het Spaanse congres en senaat.

Op vrijdag 6 november staan ontmoetingen met verschillende maatschappelijke organisaties gepland.


----------