International Film Festival Rotterdam

39th International Film Festival Rotterdam
27 januari - 7 februari 2010

Hubert Bals Fonds selecteert 27 projecten

Het Hubert Bals Fonds van het International Film Festival Rotterdam heeft zevenentwintig filmprojecten geselecteerd die bijdragen ontvangen voor scenario-ontwikkeling, digitale productie, postproductie, distributie of workshops. In de najaarsselectie 2009 geeft het Fonds 385.000 euro aan projecten uit negentien landen. De selectie omvat nieuwe films van gevestigde filmmakers als Ye im Ustao lu, Edwin en van vele debuterende filmmakers. (Zie volledige lijst hieronder)

Zes van de acht projecten geselecteerd voor postproductie zijn zeer waarschijnlijk te zien tijdens het 39e IFFR (27 januari tot en met 7 februari 2010): hieronder zijn Agua fría de mar (Cold Sea) uit Costa Rica, Qarantina uit Irak, Jean Gentil uit de Dominicaanse Republiek en Soul Boy uit Kenia. Agua fría de mar, het speelfilmdebuut van Paz Fábrega, is gesitueerd aan de stranden van de Stille Oceaan tijdens de Kerstperiode. De film handelt over gevoeligheden rond vrouwelijkheid, klasse en identiteit in hedendaags Costa Rica. Het project ontving in 2007 HBF-steun voor scenario-ontwikkeling en werd tevens geselecteerd voor het Hubert Bals Fonds Plus-programma: het Nederlandse Isabella Films coproduceert de film. Qarantina, de tweede speelfilm van de Iraakse filmmaker en schrijver Oday Rasheed, gaat over een huurmoordenaar die zich schuil houdt in het huis van een arm gezin. Jean Gentil is tweede film van de makers van Cochochi, Laura Amelia Guzmán Conde & Israel Cárdenas. De film ontving eerder een bijdrage voor scenario-ontwikkeling en verhaalt over een professor die werk zoekt in een Dominicaanse stad. Als hij er niet in slaagt een baan te vinden, vetrekt hij, gewapend met zijn geloof, naar het platteland. Soul Boy, speelfilmdebuut van de Ganees-Keniaanse filmmaker Hawa Essuman maakt deel uit van IFFR's themaprogramma 'Where is Africa?' Soul Boy gaat over een kind uit de krottenwijk Kibera van Nairobi, die binnen een etmaal de ziel van zijn vader moet terugvinden.

Dertien filmmakers ontvangen een bijdrage voor scenario-ontwikkeling van het Hubert Bals Fonds. Onder hen is de bekroonde filmmaakster Ye im Ustao lu die na haar internationale hit Pandora's Box werkt aan haar nieuwe project Limbo. Terwijl Satish Manwar's The Damned Rain (IFFR 2009) nog reist in het festivalcircuit, is hij al bezig met zijn nieuwe project What's Your Religion? Veelbelovende speelfilmdebuten zijn te verwachten van de projecten Remote Control (geselecteerd voor CineMart 2009) van de Mongoolse filmmaker Byamba Sakhya en Lobo en medio de lobos (Wolf among Wolves) van de Mexicaanse filmmaker Natalia López.

Het Hubert Bals Fonds heeft twee alternatieve distributie-initiatieven geselecteerd die beide met mobiele filmtheaters art house films naar nieuw publiek buiten de steden brengen. Efecto Cine organiseert in Uruguay, het oosten van Argentinië en het zuiden van Brazilië vertoningen van Latijns-Amerikaans werk en films uit eigen land. Cinemanila Sine Barangay reist door de Filippijnen met films en filmmakers uit eigen land; onderweg organiseert het initiatief seminars en sticht videotheken.

Het Hubert Bals Fonds van het International Film Festival Rotterdam is zeer succesvol in het ontdekken en ondersteunen van creatief filmtalent alsmede het stimuleren van de (film)cultuur in ontwikkelingslanden. In voor- en najaarsrondes geeft het fonds bijdragen aan, in totaal, circa zestig projecten. Een bijdrage van het fonds functioneert vaak als keurmerk dat andere financiers helpt overtuigen om ook in de film te investeren. Herfst 2009 werd Between Two Worlds van Vimukthi Jayasundara vertoond in de competitie van Venetië; Adrift van Thac Chuyen Bui won er de FIPRESCI prijs. De Turkse film 10 to 11 van Pelin Esmer was te zien in de competitie van San Sebastian en Ho Yuhang's At the End of Daybreak won de NETPAC prijs tijdens het festival van Locarno.

De complete lijst van de Hubert Bals Fonds selectieronde najaar 2009:

Postproductie & eindfinancing
Cold Sea (Agua fría de mar) van Paz Fábrega, Costa Rica Jean Gentil van Laura Amelia Guzmán Conde & Israel Cárdenas, Dominicaanse Republiek/Mexico Qarantina van Oday Rasheed, Iran
Soul Boy van Hawa Essuman, Kenia
Stone is the Earth (Ang Mundo sa Panahon ng Bato) van Ramon Mes De Guzman, Filippijnen Susa van Rusudan Pirveli, Georgië
La vida útil van Federico Veiroj, Uruguay
Virgin Goat van Murali Nair, India

Digitale productie
Summer of Goliath (Verano de Goliat) van Nicolás Pereda, Mexico

Script- en projectontwikkeling
The Drummer (Jibondhuli) van Tanvir Mokammel, Bangladesh Limbo (Araf) van Ye im Ustao lu, Turkije
Wolf among Wolves (Lobo en medio de lobos) van Natalia López, Mexico Lucía van Rubén Sierra Salles, Venezuela
Modest Reception (Paziraee Saadeh) van Mani Haghighi, Iran Night Train van Koutaiba Al-Janabi, Irak
NN van Héctor Gálves Campos, Peru
The Old Donkey (Lao Lv Tou) van Li Ruijun, China
Postcards from the Zoo van Edwin, Indonesië
Remote Control (Shuvuukhai) van Sakhya Byamba, Mongolië Villegas van Gonzalo Tobal, Argentinië
What's Your Religion? (Tuhya Dharm Koncha?) van Satish Manwar, India The Winds (Ruzgarlar) van Selim Evci, Turkije

Distributie
Blind Pig Who Wants to Fly van Edwin, Babibutafilm, Indonesië Efecto Cine, Coral Films, Uruguay
Sine Baranguay, Cinemanila International Film Festival, Filippijnen

Special projects
Maisha Screenwriting Lab, Maisha Foundation, Oeganda Hubert Bals Fund Award tijdens NFDC India, Film Bazaar

(einde lijst)

Profiel van het Hubert Bals Fonds
Het Hubert Bals Fonds is evenals de CineMart, onderdeel van het International Film Festival Rotterdam. Het 39e IFFR heeft plaats van 27 januari tot en met 7 februari 2010. Het laatste nieuws over het IFFR, het Hubert Bals Fonds en de CineMart is het gehele jaar door te vinden op www.filmfestivalrotterdam.com.

Het Hubert Bals Fonds is opgericht met het doel om hulp te bieden bij de realisatie van opmerkelijke of belangrijke speelfilms en lange, creatieve documentaires van vernieuwende en getalenteerde filmmakers uit ontwikkelingslanden. Het Hubert Bals Fonds geeft bijdragen die vaak een cruciale rol blijken te spelen om de filmprojecten inderdaad te kunnen gaan maken. Hoewel het fonds nadrukkelijk de financiele aspecten van een project beziet, blijven de inhoud en de artistieke waarde van doorslaggevende betekenis. Sinds de oprichting van het fonds in 1988 (vernoemd naar IFFR oprichter en directeur Huub Bals), hebben rond de 850 projecten uit Azië, het Midden-Oosten, Oost-Europa, Afrika en Latijns-Amerika een bijdrage ontvangen. Ongeveer 80% van deze projecten zijn gerealiseerd of zijn momenteel in productie. Jaarlijks vertoont het IFFR de recent voltooide films in het festivalprogramma.

Het Hubert Bals Fonds wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het HIVOS-NCDO Cultuurfonds, Stichting Dioraphte, NPS en de Stichting DOEN.

Bijdragen en selectieronden
Ieder jaar heeft het HBF ongeveer ¤ 1,2 miljoen tot zijn beschikking. Hiermee is het fonds in staat om individuele bijdragen toe te kennen van maximaal ¤ 10.000 voor scenario-ontwikkeling, ¤ 20.000 voor digitale productie, ¤ 30.000 voor postproductie en ¤ 15.000 ten behoeve van distributie in het land van herkomst. De selectieronden voor bijdragen vinden twee maal per jaar plaats. De deadlines voor het aanvragen van bijdragen zijn 1 maart en 1 augustus.

Training, workshops, de Hubert Bals Fonds Awards
Het Hubert Bals Fonds verleent bijdragen aan initiatieven voor training van filmmakers in Ethiopië, Vietnam en Costa Rica. In Armenië en India neemt het fonds deel aan coproductiebijeenkomsten en kent daar aan het beste filmproject de Hubert Bals Fonds Award toe.

Hubert Bals Fonds-films in het IFFR en de filmtheaters, op televisie en DVD Een groot deel van het 'jaaroogst' van nieuwe films die mede tot stand kwamen dankzij een bijdrage van het Hubert Bals Fonds wordt, in aanwezigheid van de filmmakers, vertoond tijdens het International Film Festival Rotterdam. Sommige films worden aangekocht door Nederlandse distributeurs en uitgebracht in de filmtheaters. De NPS zendt Hubert Bals Fonds-films uit via het digitale televisiekanaal Cultura en in de serie 'NPS Wereldcinema'. Hubert Bals Fonds-films zijn te koop als Tiger Releases DVD via onder meer www.filmfestivalrotterdam.com en als VOD (Video on Demand) via www.cinemalink.tv.

(einde persbericht)




International Film Festival Rotterdam