Naaldwijk - 04 november 2009

Dura Vermeer betrokken bij onderzoek Floating Roses

Dura Vermeer Business Development en advies- en ingenieursbureau Advin zijn betrokken bij een vooronderzoek naar de haalbaarheid van een drijvende bloemenkas onder de naam Floating Roses.

Productschap Tuinbouw-voorzitter T. Joustra gaf samen met F. Tielrooij, voorzitter van de Stuurgroep Drijvende Kas, op 3 november het symbolische startschot bij bloemenveiling FloraHolland in Bleiswijk.

Met een drijvende kas slaat de tuinbouwsector twee vliegen in één klap: het is een innovatieve oplossing voor ruimteschaarste en een goede uitbreiding van waterbergingscapaciteit.. ''Bouwen op water klinkt misschien futuristisch, maar we zijn overtuigd van de kansen van dit project'', zei F. Tielrooij tijdens de startbijeenkomst. Dura Vermeer Business Development realiseerde al eerder in de vijver van bloemenveiling FloraHolland een pilot drijvende kas. Advin verzorgde hiervoor de engineering van het drijflichaam.

Rozenkas op water is wereldprimeur
De provincie Zuid-Holland heeft het initiatief genomen om te onderzoeken of in de provincie een drijvende kas kan worden gerealiseerd. Vervolgens heeft de Stuurgroep Drijvende Kas bij een inschrijving bepaald dat het ondernemersplan Floating Roses van rozenkwekers Wim van Kampen en Frank Olieman het meest veelbelovend is. Inmiddels is dit plan verder uitgewerkt. Uit het vooronderzoek moet blijken of een drijvende kas van vijf hectare technisch en economisch mogelijk is.

Wereldprimeur
Een drijvende kas van vijf hectare is een wereldprimeur. De drijvende kas wordt ontwikkeld door een publiek-privaat samenwerkingsverband, dat volledig op innovatie is gericht. Naast Dura Vermeer bundelen overheden, wetenschappelijke instellingen, bouwbedrijven in de water- en kassenbouw, tuinbouwtoeleveranciers en het tuinbouwbedrijfsleven hun kennis en krachten bij de ontwikkeling van de drijvende kas.

Bouwen op water: innovatief en duurzaam
Een drijvende kas is een innovatief en duurzaam voorbeeld van het combineren van glastuinbouw en waterberging op dezelfde vierkante meters. De komende jaren zullen vele tienduizenden hectares grond voor waterberging worden ingericht, wat ten koste gaat van de ruimte die beschikbaar is voor sierteeltproductie en voedingstuinbouw. Door te bouwen op water kan aan waterbergingsgebieden een extra economische functie worden geven.

De nieuwe glaslocatie moet ook nieuwe standaarden opleveren op het gebied van duurzaamheid en landschappelijke inpassing en zal dienen als grootschalig voorbeeldproject voor de tuinbouw. Met het realiseren van een drijvende kas versterkt de Nederlandse glastuinbouw haar positie als Greenport en wordt het innovatieve imago van de sector in de wereld onderstreept. Meer informatie over de drijvende kas is te vinden op www.floatingroses.nl .