Ingezonden persbericht


Amsterdam, 2 september 2009

MC presenteert elfde editie van theaterfestival

HOLLANDSE NIEUWE op de Westergasfabriek

Van 4 t/m 7 november vindt de elfde editie plaats van MC's HOLLANDSE NIEUWE op de Westergasfabriek in Amsterdam. Tijdens dit festival wordt werk getoond van veertien nieuwe toneelschrijvers en theatermakers die door MC zijn gekoppeld aan professionele acteurs, regisseurs en nieuwe vormgevers. Verrassende, prille, vernieuwende, kleurrijke, en verfrissende voorstellingen die gemaakt zijn in een hele korte periode en hun eerste presentatie beleven tijdens het festival. Hollandse Nieuwe staat garant voor interessante cross-overs tussen disciplines en (sub)culturen: bekende acteurs worden gekoppeld aan een stuk van een net beginnende toneelschrijver, net afgestudeerde theatermakers worden gekoppeld aan een gerenommeerde regisseur, een jonge Marokkaanse schrijver staat naast een Rotterdamse theatermaker. Dit allemaal gekoppeld aan het thema van de komende editie teasing (verleiden en prikkelen) dat ook centraal staat in de randprogrammering; beeldende kunst, lezingen, muzikale acts, debatten, heerlijk eten en een theatersoap. HOLLANDSE NIEUWE staat garant voor een theaterfeestje op een prachtige locatie in Amsterdam; de Westergasfabriek.

De selectie

Het artistieke team van MC selecteerde uit 76 inzendingen (het hoogste aantal aanmeldingen ooit) acht toneelschrijvers en zes theatermakers voor HOLLANDSE NIEUWE 11. De geselecteerde toneelschrijvers zijn: Donatella Civile, Ger van Veen, Omar Dahmani, Omar Boumazzoughe, Kim Buntsma, Dewi Reijs, Loes Hegger en Daniël Osei Bonsu. De geselecteerde theatermakers van HOLLANDSE NIEUWE 11 zijn: TR TjonRockon, Ilgin Abeln & Thijs Gilbert, Ira-Sharay Kip, Linar Ogenia, Maikel van Hetten en Lenne Koning.

Tevens biedt Hollandse Nieuwe een podium aan jonge schrijvers uit het buitenland. Dit jaar zal Lasana Shabazz, momenteel afstuderende aan de theaterschool in Engeland, zijn concept uitwerken tot een presentatie.

Prijzen

De schrijvers en makers die voor HOLLANDSE NIEUWE 11 geselecteerd zijn maken kans op de HOLLANDSE NIEUWE Toneelschrijf- of Makersprijs; een prijs waarmee zij hun eenakter of presentatie verder kunnen ontwikkelen onder de professionele begeleiding van MC. In het voorjaar van 2010 worden de winnaars gepresenteerd in een korte theatertour.

Teasers
De jury was overweldigd door het aantal geweldige inzendingen en om het thema zo veel mogelijk recht te doen kozen zij er dit jaar voor om het publiek optimaal te 'teasen' met presentaties. Daarom als speciale toevoeging aan het festival de 'Teasers'. Korte presentaties van tien minuten die het publiek optimaal zullen prikkelen. Schrijvers en makers van de teasers zijn: Sharon Bouman, Wytske Versteeg, Mireille Buldeo Rai, Danny van Leeuwen, Monique van der Werff, Frank Norbert Rieter.

HOLLANDSE NIEUWE 11
Hollandse Nieuwe is onderdeel van het nieuwe makers- en schrijverstraject van MC. Dit is een talentontwikkelingstraject van MC, waar de toneelschrijfcursus 'Het Korte Stuk' en de MC scholingsweekenden voorafgaand aan het festival ook deel uitmaken. Hollandse Nieuwe is behalve het toonmoment voor deze nieuwe schrijvers en makers en ook/tevens een belangrijk netwerkmoment. Het festival toont werk van diverse beginnende artiesten in combinatie met meer ervaren collega's met verschillende achtergronden, uit andere culturen en stromingen.

Het programmaboekje van HOLLANDSE NIEUWE 11 verschijnt in oktober. Festivallocatie: Westergasfabriek in Amsterdam. Festivaldata: woensdag 4 t/m zaterdag 7 november 2009

www.hollandsenieuwe.nl