Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 25 september 2009

13 projecten in de race voor belangrijke energieprijs

Dertien inspirerende projecten op het gebied van energiezuinig wonen en werken maken nog kans om de Nationale Energie Toekomst-Trofee 2009 te winnen. De uiteindelijke winnaar van de prijs, die dit jaar voor de vijfde keer wordt uitgereikt, wordt op 4 november bekend gemaakt tijdens het Meer Met Minder-Congres in Rotterdam. Aan de NET-Trofee is een bedrag van 25.000 euro en een kunstwerk verbonden.

De NET-Trofee is een initiatief van het ministerie van VROM en beloont het meest inspirerende project op het gebied van energiezuinig wonen en/of werken. Zo won vorig jaar Woningcorporatie Oost-Flevoland Woondiensten uit Dronten. De corporatie moderniseerde in het centrum van Biddinghuizen 85 woningen met duurzame en energiebesparende voorzieningen.

Inspirerende inzendingen
De genomineerde projecten zijn gekozen uit een totaal van 38 inzendingen. Ze zijn afkomstig uit alle hoeken van Nederland en verdienen zonder meer het predicaat `inspirerend en verrassend'.

Zo doet bouwbedrijf Van Rhenen mee met Natuurcafé La Porte, de verbouwing van de voormalige stationsrestauratie Driebergen-Zeist tot energieneutraal multifunctioneel restaurant, VVV en bezoekerscentrum. Bijzonder is de draaideur in het restaurant die elektrische energie opwekt. Harrie Kiekebosch en de stichting Natuurlijk zijn genomineerd met 't Natuurlijk Huus, een ecologische woning annex educatief centrum in Raalte.

Daarnaast zijn er inzendingen van de gemeenten Wijchen (energiezuinige sporthal) en Bronckhorst (het meest energiezuinige gemeentehuis van Nederland), en komen veel genomineerden uit de hoek van de duurzame woningbouw- en renovatie. Voorbeelden daarvan zijn Aramis AlleeWonen uit Roosendaal (duurzame renovatie van 264 rijwoningen), de woningstichting Openbaar Belang uit Zwolle (`groen opknappen' van 103 flatwoningen) en Wonen Zuidwest Friesland met de renovatie van het gehele woningbestand van 2.155 woningen. Hierdoor heeft 85 procent van hun woningvoorraad nu een energielabel C of hoger.

(Zie bijlage voor korte omschrijving genomineerde projecten)

Bekendmaking finalisten
Uit de dertien projecten kiest de jury half oktober drie finalisten. De NET-Trofee heeft dit jaar een bijzondere jury: de drie finalisten van vorig jaar. Dat zijn directeur Flip Verwaaijen van TNT Real Estate, wethouder Wim van Maanen van de gemeente Veenendaal en directeur Truus Sweringa van woningcorporatie Oost-Flevoland

Woondiensten, de winnaar van vorig jaar. De winnaar wordt op 4 november bekend gemaakt tijdens het Meer Met Minder-Congres.

Over de NET-Trofee
Het ministerie van VROM wil met de NET-Trofee de markt stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen bij het bouwen of verbouwen van panden. Het gaat daarbij niet per definitie om de nieuwste technieken of de grootste energiebesparing. De NET-Trofee beloont projecten die zich onderscheiden door een slimme aanpak, bijvoorbeeld door bestaande processen op een nieuwe manier te combineren. Bovendien moet die aanpak gemakkelijk over te nemen zijn door anderen, zodat steeds meer energiebesparing wordt bereikt.

Over SenterNovem
De organisatie van de NET-Trofee is in handen van SenterNovem, het agentschap voor duurzaamheid en innovatie van het ministerie van Economische Zaken. Eén van de programma's van SenterNovem is `Kompas, energiebewust wonen en werken', dat wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VROM. Dit programma heeft als doel bij te dragen aan de doelstellingen van `Schoon en Zuinig' voor vermindering van de CO2- uitstoot in de gebouwde omgeving. Kompas richt zich op professionele partijen in de bouw en gaat vooral uit van de mogelijkheden bij doelgroepen in de markt. Het accent van het programma ligt op grootschalige inzet van beproefde instrumenten om de CO2- uitstoot van de gebouwde omgeving te verminderen. Voor meer informatie zie: www.senternovem.nl/kompas.


Noot voor redacties

Informatie voor de redactie,