Senternovem

02-10-2009 | Genomineerden NET-Trofee 2009 bekend

Nog dertien projecten strijden om de belangrijkste energieprijs van Nederland: de Nationale Energie Toekomst-Trofee 2009. De winnaar van de prijs, die dit jaar voor de vijfde keer wordt uitgereikt, wordt op 4 november bekend gemaakt tijdens het Meer Met Minder-congres in Rotterdam. Aan de NET-Trofee is een bedrag van 25.000 euro en een kunstwerk verbonden.

De NET-Trofee, een initiatief van het ministerie van VROM, beloont het meest inspirerende project op het gebied van energiezuinig wonen en werken. Het ministerie wil met de trofee de markt stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen bij het bouwen of verbouwen van panden. Half oktober worden de drie finalisten bekend gemaakt.

Inspirerende projecten
De dertien genomineerde projecten, gekozen uit een totaal van 38 inzendingen en afkomstig uit alle hoeken van Nederland, zijn net als voorgaande jaren inspirerend en verrassend. Zo dingen twee gemeenten mee naar de hoofdprijs. De gemeente Wijchen met de meest energiezuinige sporthal van Nederland, en de gemeente Bronckhorst met het meest energiezuinige gemeentehuis van het land. Verder komen veel genomineerden uit de hoek van de duurzame woningbouw en -renovatie. Een voorbeeld is Wonen Zuidwest Friesland. De woningcorporatie renoveerde haar gehele bestand van 2155 woningen, waardoor 85% van de woningvoorraad nu energielabel C of beter heeft.

Duurzaamheid
De jury voor de NET-Trofee 2009 bestaat uit de drie finalisten van vorig jaar. De woningcorporatie Oost-Flevoland Woondiensten uit Dronten won toen de vierde editie. De corporatie moderniseerde 85 woningen in het centrum van Biddinghuizen. De isolatie werd flink verbeterd, traditionele CV-installaties vervangen door duurzame alternatieven. Door alle energiebesparende maatregelen wordt jaarlijks gemiddeld 1200 euro per woning aan energiekosten bespaard.

"We zijn al jaren bezig om bij renovatie aandacht aan duurzaamheid te geven", vertelt directeur Truus Sweringa van de corporatie. "En we steken daarbij ook duidelijk in op de woonlastenverlichting die dat geeft." Die aanpak leverde haar de titel `corporatiedirecteur van Nederland op'. Sweringa: "Huurders vragen ons nu wanneer zij aan de beurt zijn voor duurzame renovatie. Een mooier compliment kun je niet krijgen."

Het winnen van de NET-Trofee heeft geleid tot veel landelijke aandacht. Sweringa krijgt veel aanvragen voor lezingen, en gemeenten, corporaties en wetenschappers komen op excursie naar Biddinghuizen. "De centrale vraag is hoe je van nota tot doel komt. Wij halen nu 20% energiebesparing, en behoren tot de meest efficiënte corporaties van Nederland. Dus kunnen we helpen."