Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Arnhem, 6 oktober 2009

Langste en charmantste liefdesbrief ter wereld
Toneelgroep Oostpool speelt theaterbewerking van Virginia Woolf 's Orlando

Op zaterdag 7 november 2009 gaat in Schouwburg Arnhem Orlando van Toneelgroep Oostpool in première. Marcus Azzini regisseert deze theaterbewerking van Virginia Woolf's gelijknamige roman over de jonge dichter Orlando die besluit te breken met de dood, de tijd en uiteindelijk ook met zijn sekse. Hij zwerft eeuwenlang door de tijd, op zoek naar de geheimen van het leven, de kunst en de liefde. Azzini bundelt in Orlando Woolf's in taal gevatte fantasie met de kracht van het levende beeld op toneel. Daartoe werkt hij samen met onder andere modeontwerpers Klavers van Engelen, vormgever Theun Mosk, componist Fons Merkies en vele vaste acteurs van Toneelgroep Oostpool. De toneelbewerking is gemaakt door de jonge schrijver/acteur Joeri Vos. De tournee langs de Nederlandse theaters duurt van 4 november tot en met 22 december 2009. De titelrol wordt gespeeld door Maria Kraakman.

De roman van Virginia Woolf wordt door velen gezien als haar meest toegankelijke werk. Het heeft de vorm van een verzonnen biografie, waarin Woolf concrete feiten probeert te combineren met hoe het leven van een geliefde 'voelt': een regenboog van stemmingen, ervaringen en gevoelens. Het boek wordt wel eens 'de langste en charmantste liefdesbrief ter wereld' genoemd. Marcus Azzini maakt een theatrale verbeelding van de grenzeloze liefde voor die ene persoon, die staat voor de grenzeloze liefde voor het hele leven. Azzini: "Ik las ooit het boek en het fascineerde me. Er zijn allerlei elementen die in het boek bij elkaar komen die het zo mooi maken. Ten eerste de vragen van Orlando en zijn zoektocht naar de zin van het leven, waar velen zich in kunnen herkennen. Maar voor mij gaat het boek ook heel erg over verbeelding en over fantasie. Woolf 's taal is heel rijk en beeldend. Ze neemt de tijd om naar dingen te kijken en om ze te beschrijven. Ze beschrijft het leven niet zoals het is, maar zoals het zou moeten zijn. En dat doet ze met een enkel instrument: de taal."

regie Marcus Azzini bewerking Joeri Vos spel Joep van der Geest, Maria Kraakman, Bram van der Heijden, Kirsten Mulder, Marc Stoffels scenografie Theun Mosk muziek Fons Merkies kostuums Klavers van Engelen

Marcus Azzini, huisregisseur Toneegroep Oostpool
Vanaf 1 januari 2009 is Marcus Azzini (1971), samen met Erik Whien, als huisregisseur verbonden aan Toneelgroep Oostpool. Zijn eerste voorstelling bij het gezelschap was het veelbesproken en succesvolle Wat het lichaam niet vergeet. In datzelfde seizoen maakt hij ook nog Midzomernachtsdroom en de Paradehit Los. Marcus werd geboren te São Paulo, Brazilië en woont inmiddels ruim 16 jaar in Nederland, waar hij de regieopleiding volgde aan de Toneelschool. Hij regisseerde eerder onder andere Peanuts (Theatercompagnie), Phaedra's Love (bij zijn gezelschap TEATRO), de musical Hair (Seaside Productions), Sexual Perversity en Romeo over Julia (Rick Engelkens Productions/MTV).

Over Toneelgroep Oostpool
Toneelgroep Oostpool uit Arnhem is een vitaal gezelschap van een nieuwe generatie toneelmakers die hun persoonlijke thema's in relatie brengen tot de grote gebeurtenissen in een gefragmenteerde, complexe wereld. Een wereld waar we greep op denken te hebben via technologie, politiek en ratio, maar die steeds weer ongrijpbaar blijkt te zijn. Het gezelschap is een van de acht grotere toneelgezelschappen van Nederland en maakt als zodanig deel uit van de basisinfrastructuur voor Nederlands theater. Toneelgroep Oostpool speelt in schouwburgen, vlakkevloertheaters, op locatie en bovenal in het eigen Huis Oostpool in Arnhem. Per jaar worden ongeveer vijf producties uitgebracht. Huisregisseurs Marcus Azzini en Erik Whien werken onder artistiek directeur Rob Klinkenberg en er is een vast ensemble van zeven acteurs.

Einde persbericht ------------------------------------------------------------------------------------

Noot aan de redactie
Voor nadere informatie, foto's en interviews kunt u contact opnemen met Birgit Bergman, medewerker public relations/pers van Toneelgroep Oostpool, telefoon (026) 35 390 35, birgit@toneelgroepoostpool.nl. Op www.toneelgroepoostpool.nl vindt u een speciale perspagina met downloads van foto's en artikelen, waarop u kunt inloggen.