Gemeente Winterswijk


Gemeente zet met project in op gezonde en sportieve kinderen

30 oktober 2009

Kickoff met een sportdag op 4 november

Winterswijk - Wonen de gezondste en sportiefste kinderen van Gelderland straks in Winterswijk? Als het aan de gemeente Winterswijk ligt wel. Een steeds grotere bedreiging voor de gezondheid is de toename van (ernstig) overgewicht. Kinderen laten bewegen, gezond te laten eten en voldoende te laten slapen is de insteek van een project waarvan de gemeente initiatiefnemer is.

De gemeente neemt deel aan het grensoverschrijdende project Gesunde Kinder in gesunden Kommunen, Gezonde Kinderen in een Gezonde Kindomgeving (GKGK). Samen met 5 andere dorpen/steden in Nederland en 6 dorpen/steden in Duitsland wordt de komende jaren de strijd aangegaan tegen overgewicht. Extra aandacht gaat ook uit naar kinderen met motorische achterstanden. Doel is het bevorderen van een gezonde leefstijl onder de gehele jeugd in Winterswijk.

Woensdag 4 november om 8.30 uur is de kickoff van GKGK met een gezamenlijke sportdag in sporthal de Pelkwijk in Winterswijk. Wethouder Van Nijkerken trapt het project officieel af. Ruim 330 kinderen uit Winterswijk en Velen/Ramsdorf gaan zich sportief uitleven. Vanuit de sport is de bijdrage enorm. De Winterswijkse Volleybalclub, Honk- en softbalclub Hickory, judoleraar Robert Piek, sportcentrum de Tuunte en Voetbalvereniging Winterswijk leveren allen hun bijdrage. Naast het sportieve gedeelte behoort ook het maken van een gezonde hap tot het programma. Zowel op basisschool De Kolibrie als in de locatie van de brandweerkazerne kunnen de leerlingen hiervoor terecht.

Na deze gezamenlijke aftrap wordt dit najaar bij ongeveer 100 kinderen een nulmeting gedaan. Om te beginnen wordt dit schooljaar op twee scholen gestart met verschillende activiteiten. Letterlijk 'activiteiten' want het draait om lekker bewegen! Scholen worden geïnformeerd over wat er qua bewegen en gezondheid op of rondom de school georganiseerd kan worden.

Samenwerking tussen belanghebbende partijen en organisaties met goed op elkaar afgestemde acties is de komende jaren noodzakelijk om echt een verschil te gaan maken en de trend te keren. Dit najaar gaat daarnaast een lokale werkgroep van start met daarin overheid, onderwijs, bedrijfsleven, gezondheidszorg en de sportsector om samen kennis en ervaring uit te wisselen en te zorgen voor integrale afstemming op lokaal niveau. Ook TNO en Universiteit Twente doen mee. Met wat extra steun en hulp van deskundigen is de kans op succes groot.