Ingezonden persbericht


Vrijschrift
persbericht
4 november 2009

"Three strikes out" in geheim ACTA verdrag

Deze week vinden in Seoul, Zuid Korea, geheime onderhandelingen plaats over het Anti-Namaak Handelsverdrag ACTA. Uit gelekte documenten blijkt dat de Verenigde Staten voorstellen Three strikes out (graduated response) op te nemen in ACTA. Dat betekent dat internetproviders verplicht worden mensen van internet te bannen indien zij illegaal downloaden. Indien internetproviders dat niet doen kunnen zij zelf vervolgd worden. Het standpunt van de Nederlandse regering over de Amerikaanse voorstellen is geheim.

Vrijschrift woordvoerder Ante Wessels: "De nieuwe voorstellen maken duidelijk dat dit verdrag helemaal niet over namaak gaat, maar over auteursrecht. Terwijl een Nederlandse parlementaire commissie een standpunt formuleerde over auteursrecht, was de regering in het geheim met een verdrag bezig."

Eerder werd al bekend dat ACTA toegang tot medicijnen zal beperken en octrooi- trollen nieuwe mogelijkheden zal geven bedrijven af te persen.

Ante Wessels: "Naar verluidt zit Economische Zaken onderhand met de geheimhouding in de maag. Nogal hypocriet, ze onderhandelen altijd in het geheim over wetgeving in handelsverdragen. En ook in dit geval heeft Nederland geheimhouding gesteund. Maar geen probleem, we hebben verschillende veto's op ACTA, we kunnen uit de onderhandelingen stappen. Dit wanverdrag komt er niet - tenzij we het willen."

== Links

The ACTA Internet Chapter: Putting the Pieces Together http://www.michaelgeist.ca/content/view/4510/125/

Leaked ACTA Internet Provisions: Three Strikes and a Global DMCA http://www.eff.org/deeplinks/2009/11/leaked-acta-internet-provisions-three-strikes-and-

FFII ACTA pagina:
http://action.ffii.org/acta

Vrijschrift over ACTA
http://blog.vrijschrift.org/serendipity/index.php?/plugin/tag/acta




Ingezonden persbericht