Werkloosheid geflatteerd

Amsterdam, 04 november 2009

De arbeidsmarkt is de laatste drie maanden verslechterd, maar werknemers worden minder somber. De werkloosheidscijfers zijn 'te mooi'. Ontmoedigde werkzoekenden drukken het cijfer, evenals zelfstandigen zonder personeel.

De arbeidsmarkt is nog niet aan de beterende hand. De laatste drie maanden is de situatie voor werknemers zelfs verslechterd. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van dinsdag. Volgens tweederde (64%) van de 47.300 respondenten ziet de arbeidsmarkt er nu slechter uit voor werknemers dan drie maanden terug. Ruim een kwart (27%) ziet geen verandering en zo'n één op de elf (9%) ziet een verbetering. Per saldo is de stemming negatief.

Betere stemming

Hoewel de stemming nog altijd negatief is, is de somberheid in de loop van dit jaar wel afgenomen. De pessimisten hebben minder de overhand. In maart stonden er tegenover elke optimist nog zeventien pessimisten, inmiddels zijn het er nog maar zeven. De grote schrik is er kennelijk uit. Bemoedigend is dat de economie zich inmiddels weer aan het herstellen is. Dat is op de arbeidsmarkt pas met vertraging zichtbaar, maar laat in ieder geval licht zien aan het einde van de tunnel.

Werkloosheidcijfers 'te mooi'

De slechtere arbeidsmarkt is maar beperkt zichtbaar in de stijging van de werkloosheid. Er zijn in het afgelopen jaar 'slechts' 110.000 werklozen bijgekomen. Om verschillende redenen zijn het er niet meer. Een ervan is de deeltijd-WW, maar belangrijker zijn de ontmoedigde werkzoekenden en personen die niet opduiken in de statistieken. Veel scholieren en studenten stellen hun gang naar de arbeidsmarkt uit door hun opleiding te verlengen. Ook moeders die willen herintreden, wachten op betere tijden. Minder werk voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) komt niet tot uitdrukking in hogere werkloosheid, maar in lagere inkomens.

© 2009 ING Economisch Bureau