Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 4 november 2009

Alkmaar werkt aan meer banen en bezoekers

Alkmaar boekt de laatste jaren goede resultaten op economisch en toeristisch gebied en wil dat graag voortzetten. De inzet is om tot en met 2015 meer banen te creëren (1% groei per jaar), meer bestedingen te genereren en het ondernemingklimaat te versterken. Hoe Alkmaar dit in de komende periode wil bereiken staat beschreven in het Economisch en Toeristisch Actieprogramma 2010-2015 dat deze week door het college van Burgemeester en Wethouders is vastgesteld.

In het actieprogramma ligt de nadruk op het mogelijk maken van ontwikkelingen. Samenwerking (o.a. in de regio) met diverse partners, waaronder het bedrijfsleven, staat hierbij centraal. Het bijbehorende 'Dynamisch Uitvoeringsplan' is gevuld met concrete projecten en wordt jaarlijks geactualiseerd.

"Op deze manier kan de gemeente snel inspelen op actuele trends en gebeurtenissen en een spilfunctie in de regio vervullen voor bijvoorbeeld werkgevers en werkzoekenden. Ook is Alkmaar een perfecte stad als het gaat om gezellig winkelen of een dagje uit. Zo'n stad met een spilfunctie is gewoon nodig hier in Noord-Holland Noord", aldus Rian van Dam, wethouder Economische Zaken.

Economie én toerisme
Waaraan moeten we denken en wat maakt dit programma nu zo anders dan voorgaande visies? Het verschil is vooral te vinden in het feit dat de economie en het toerisme integraal worden opgepakt. Zo komt de kenniseconomie uitgebreid aan bod en ook het belang van cultuur als vestigingsfactor voor mensen en bedrijven. Ruimte geven aan kantoorachtige bedrijven op bedrijventerreinen, functiemenging (ook in de wijk) en revitalisering van bedrijventerreinen zijn andere belangrijke aspecten. Een goed functionerende stedelijke economie vraagt ook om investeringen in belangrijke randvoorwaarden als bereikbaarheid en parkeergelegenheid, duurzaamheid, verbetering van de dienstverlening aan ondernemers en vermindering van de regels.

Invloed recessie
Hoewel het nu met de economie minder rooskleurig is gesteld, hebben we over niet al te lange termijn te maken met tekorten op de arbeidsmarkt. Verbeterde afstemming tussen het onderwijs en het bedrijfsleven is daarbij essentieel. De gemeente wil dit graag faciliteren.

Winkelen en cultuurhistorie
Het is de bedoeling dat de bezoekersaantallen jaarlijks met 1% stijgen en de bestedingen worden verhoogd. Hierbij spelen de detailhandel en toeristische voorzieningen een sleutelrol. De ambities liggen hoog. Met de gebiedsontwikkeling van Overstad en de verbetering van de verbinding van dit deel van de stad met de oude Binnenstad krijgt Alkmaar een nog aantrekkelijker en diverser winkelgebied.

Op toeristisch gebied worden de marketing- en promotieactiviteiten verbeterd en steeds meer gezamenlijk uitgevoerd door Stichting Promotie Alkmaar en VVV. Verder wordt ingezet op verbetering van het toeristisch aanbod; productontwikkeling op het gebied van winkelen en cultuurhistorie en belevingsaspecten aan de kaasmarkt. Ook wordt samenwerking met de regio gezocht om gezamenlijk toeristen te trekken.