Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 3 november '09
Woningbouw Jaagpad: speels, stedelijk en met ruimte voor groen

Het college van burgemeester en wethouders stemt in met het aangepaste ruimtelijk kader voor het bouwplan Jaagpad Midden. In het nieuwe voorstel, dat 10 december wordt voorgelegd aan de gemeenteraad, heeft de gemeente op een aantal punten gehoor gegeven aan het advies van bewoners en betrokkenen. Ook is in het nieuwe voorstel een aantal aanpassingen gedaan om het financiële tekort van ontwikkelaar Bouwfonds op een acceptabel niveau te brengen.

Intensief participatietraject
Het ruimtelijk kader is op 26 juni 2008 door de raad vrijgegeven voor participatie. De gemeente heeft hiertoe een adviesgroep ingesteld met vertegenwoordigers van verschillende bewonersverenigingen, belangenvereniging Industrieterrein Oudorp en de Historische vereniging Alkmaar. De adviesgroep heeft haar bevindingen uitgewerkt in een advies aan de gemeente. In dezelfde periode gaf ontwikkelaar Bouwfonds aan dat het door hen ingecalculeerde tekort op het bouwplan te ver was opgelopen door het uitlopen van de planning en stijgende rentekosten. Na overleg tussen Bouwfonds, adviesgroep en gemeente zijn in het nieuwe ruimtelijk kader een aantal aanpassingen gedaan om dit tekort in te perken alsmede deels tegemoet te komen aan de punten van de adviesgroep.

Twee bouwblokken
De meest in het oog springende verandering ten opzichte van het eerste concept is de verdeling van de bebouwing in twee in plaats van drie bouwblokken. De twee bouwblokken bestaan beide uit vier delen met verschillende hoogten en geveltypen, wat een speels effect geeft. Vanaf het centrum gezien zal de bebouwing oplopen in hoogte, conform de wens van de adviesgroep. Voor ontwikkelaar Bouwfonds betekent de verdeling in twee bouwblokken een kostenbesparing, omdat er zo minder wanden en liften geplaats hoeven worden en de parkeergarages beter in te delen zijn.

Groene kades
Een ander advies van de adviesgroep was het aanbrengen van groen waar in het oorspronkelijke plan geheel stenen kades waren voorzien. Om tegemoet te komen aan de wens van de adviesgroep en tegelijkertijd de stedelijke allure van het plan vast te houden is in het nieuwe voorstel een tussenvariant uitgewerkt; stenen kade vóór de bebouwing en een groen aflopend talud naar het water tussen de gebouwen.

Planning
Het college legt het ruimtelijk kader in december voor aan de gemeenteraad. Daarna zal de procedure van het bestemmingsplan worden opgestart. Naar verwachting wordt in 2011gestart met de bouw.

Jaagpad
De bouwplannen op het jaagpad zijn een belangrijk onderdeel van het woningbouwprogramma van de gemeente Alkmaar. Het gaat om het gebied langs het Noord-Hollands kanaal vanaf het Schermereiland tot en met de voormalige meelfabriek. Het gebied Jaagpad bestaat uit drie delen: West, Midden en Oost.


Noot voor de redactie,

Gemeente Alkmaar