Gemeente Leeuwarden

PERSBERICHT

Datum: 4 november 2009

Gemeente Leeuwarden tekent glasvezelovereenkomst

Circa 49.000 bestaande en toekomstige woningen in Leeuwarden zullen medio 2011 zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk. Leeuwarden is de eerste Friese gemeente waar dat op deze schaal gebeurt. Glasvezelbedrijf Glashart en de gemeente Leeuwarden hebben daartoe op 4 november 2009 een overeenkomst getekend.

Het glasvezelnetwerk is een open netwerk en is toegankelijk voor alle gebruikers en vormen van dienstenaanbod. De huishoudens kunnen straks allerlei diensten, zoals internet, radio/tv en telefonie via dit supersnelle netwerk in huis krijgen. Het glasvezelnetwerk biedt de mogelijkheid om meer informatie met een hogere snelheid te kunnen doorgeven. Ook zijn nieuwe diensten zoals zorg op afstand of beveiliging mogelijk.

Nieuwe diensten mogelijk

Begin 2009 hadden beide partijen al het principebesluit genomen om glasvezel in Leeuwarden aan te leggen. Dat voornemen is nu officieel bekrachtigd door het tekenen van een overeenkomst. De samenleving is voor steeds meer processen afhankelijk van informatiesystemen die grote hoeveelheden data verwerken. Door deze toenemende vraag naderen bestaande kabelnetwerken het eind van hun bandbreedte. Via glasvezel kan meer informatie met een hogere snelheid worden doorgegeven. Naast de basisdiensten biedt glasvezel bij uitstek mogelijkheden voor nieuwe diensten. Te denken valt aan zorg op afstand, beveiliging e.d. Het glasvezelnetwerk kan hiermee de sociale cohesie binnen de gemeente versterken.

Glashart Servicewinkel

Om in de informatiebehoefte te voorzien heeft Glashart Leeuwarden op 4 november de Glashart Servicewinkel geopend. Huishoudens kunnen daar terecht met al hun vragen met betrekking tot het glasvezelnetwerk in de gemeente. De winkel is gevestigd aan het Zuiderplein 39, te Leeuwarden (telefoonnummer (058) 799 90 92) Ook op de website www.glashart.nl/leeuwarden is informatie te vinden.

De bedoeling is begin 2010 te beginnen met het leggen van de glasvezelkabels. In 2011 moet de bebouwde kom van de kern Leeuwarden dan geheel voorzien zijn van glasvezel. De inwoners van Leeuwarden worden zodra de aanleg begint, door het bedrijf geïnformeerd over de aanleg van de kabels en de mogelijkheden die glasvezel biedt.




Gemeente Leeuwarden