Ingezonden persbericht


Rapport Commissie Don: VO-sector nu aan zet

Utrecht, 4 november 2009 - De VO-raad is het eens met de aanbevelingen uit het rapport Don en gaat er mee aan de slag. Immers: de verantwoordelijkheid voor het financieel beleid ligt bij de scholen zelf; de sector is aan zet. De komende drie jaar zal het voortgezet onderwijs een krachtige impuls geven aan een verdere kwaliteitsverbetering van het onderwijs door een effectieve financiële bedrijfsvoering en een optimale inzet van de reserves. In de komende maanden bespreekt de VO-raad de aanbevelingen van Don met de scholen.

Het belangrijkste signaal dat Don in het rapport afgeeft is dat scholen zorgvuldig met hun middelen moeten omgaan. De financiële positie en de daarbij behorende risico's moeten daarom door de scholen duidelijk in kaart worden gebracht. Uiteindelijk doel is een verdere verbetering van de financiële bedrijfsvoering van schoolbesturen. Wat de concrete gevolgen hiervan zijn, is per school verschillend.

Sjoerd Slagter, voorzitter VO-raad: "Henk Don wijst terecht op de noodzaak van een effectieve financiële bedrijfsvoering, maar moet scholen wel tijd gunnen. Alle scholen zullen een risicoanalyse maken en een investeringsplan opstellen, maar we hebben minstens 3 jaar nodig om nieuwe signaleringsgrenzen te realiseren. De VO-raad garandeert dat het bedrag dat boven die grens uitkomt wordt geïnvesteerd in de kwaliteit van het onderwijs. Bijvoorbeeld door het terugdringen van het aantal zwakke scholen en scholing van leraren."

De VO-raad vindt het voorbarig om de inspectie nu al een taak te geven, waarbij sprake is van bemoeienis met investeringsplannen. Een dergelijke vergaande inbreuk op de verantwoordelijkheid van schoolbesturen is een laatste redmiddel, niet een maatregel die meteen genomen moet worden.

Verder is de VO-raad van mening dat de commissie te lage grenzen aanhoudt voor risicobuffers ten behoeve van onvoorziene uitgaven of investeringen. Dit kan er toe leiden dat scholen die bijvoorbeeld bij een onverwacht snelle leerlingdaling in een neerwaartse spiraal terechtkomen doordat er een steeds groter gat ontstaat tussen dalende inkomsten en minder snel dalende uitgaven. Of dat scholen die bijvoorbeeld in een monumentaal pand zijn gehuisvest, de verplichte onderhoudskosten niet meer kunnen financieren.

De VO-raad erkent het belang van het opstellen van een meerjarige financiële planning en risicoanalyse en is het eens met de commissie dat overreserves moeten worden ingezet voor goed onderwijs. Schoolbesturen worden daarom intensiever gestimuleerd en ondersteund bij de opstelling van deze financiële planning om zo een scherper beeld van de vermogenspositie te krijgen.

Uit een ledenpeiling onder ongeveer 70 scholen voor voortgezet onderwijs blijkt dat 61% van die scholen al een risicoanalyse heeft opgesteld. 83% van de scholen die dat nog niet heeft gedaan, geeft aan dit op korte termijn te gaan doen.


---